Maar wat betekent de energietransitie in Nederland? Er is momenteel een groot
woningtekort in Nederland. Er zullen dus veel woningen gebouwd moeten worden. De energietransitie is voor gemeenten en organisaties uitdagend, met name als het gaat om het aardgasvrij maken van huizen en duurzaam bouwen. Zij zullen de energietransitie de komende decennia lokaal in goede banen moeten leiden.
Om dit te bewerkstelligen werkt iedere gemeente samen met provincie en waterschap aan een Regionale Energiestrategie (RES). Hierin moet komen te staan hoe de doelen van de energietransitie in gemeenten worden gerealiseerd. Om de RES tot een succes te maken, wordt in verschillende regio’s het Energietransitiemodel (ETM) ingezet om een energietransitieplan te maken.
Dit is een open-source systeem waarin regio’s de consequenties van hun beleid op een transparante manier kunnen laten doorrekenen in economische en ecologische zin. Het Energietransitiemodel is gratis beschikbaar via een web-interface voor provincies, regio’s en gemeenten. Door variabelen aan te passen op gebied van bijvoorbeeld vraag, aanbod en kosten kun je in het model zien in hoeverre de energiedoelen worden bereikt met bepaalde maatregelen.