De bouw van de hoogste woontoren in de Benelux; de Zalmhaventoren in Rotterdam. Dit toonaangevende project heeft niet alleen een hoogte van 215 meter, het bestaat ook nog eens grotendeels uit prefab elementen. Benieuwd naar de unieke werkwijze van dit project? Lees verder.
De hoogste woontoren in de Benelux wordt uit de grond gestampt; de Zalmhaventoren. In het gehele complex worden 33 herenhuizen en 452 appartementen gerealiseerd, en niet zomaar appartementen. Het wordt door de ontwikkelaars ook wel ‘excellent wonen’ of ‘leven op niveau’ genoemd. De juiste combinatie tussen luxe en comfort. Alleen de locatie draagt hier al aan bij, boven de Maas én stad. Hier zit je te midden van groene parken, historie en cultuur.
EEN SPECIALE WERKWIJZE
De eerste paal ging in 2018 al de grond in. De toren wordt in totaal 215 meter hoog en bestaat voor een groot deel uit prefab elementen. Daarnaast worden er nog twee torens van 70 meter gerealiseerd. Gebouwen van deze hoogtes vragen om een speciale aanpak. De bouw wordt daarom op unieke wijze bewerkstelligd, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een hijsloods. De hijsloods zal vanaf de grond per verdieping meebewegen en zo in een veilige en geconditioneerde omgeving de prefab elementen en andere bouwmaterialen omhoog hijsen. De eerste vier verdiepingen zijn op traditionele manier gebouwd, vanaf de vijfde verdieping komt de hijsloods te pas.
Dit is nog een flinke puzzel met de prefab elementen, die beschut moeten worden tegen de natuurlijke elementen. Er worden 104 hijsjes per verdieping gedaan, waarvan er 86 uit prefab elementen bestaan. Hierdoor kan er in slechts een week een hele verdieping ontstaan. Werken met prefab en een bouwloods is kostbaarder dan een in het werk gestorte constructie, maar daar staat tegenover dat het veiliger, minder afhankelijk van omgevingsfactoren en sneller is. In plaats van 4 jaar, duurt de realisatie nu zo’n 3,5 jaar. De toren wordt in het derde/vierde kwartaal van 2022 opgeleverd.
IMPOSANTE SKYLINE
De Zalmhaventoren is een geduchte concurrent van de 165 meter hoge Maastoren op de Kop van Zuid. In 2019 heeft het Rotterdamse stadsbestuur besloten dat hoogbouw in het centrum voortaan maximaal 250 meter de lucht in mag. Even ter vergelijking; de Euromast is 185 meter hoog. Rotterdam is van origine de Nederlandse hoogbouwstad, de komst van de Zalmhaventoren zal verder bijdragen aan de imposante skyline. Echter, stelt het Rotterdamse bestuur in Hoogbouwvisie 2019 nu al dat de maximale hoogtelijn van de binnenstad dynamisch is en kan meegroeien met de tijd.