HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Healthy Urban Quarter: Wonderwoods
Home Oplossingen Projectenoverzicht Healthy Urban Quarter: Wonderwoods

Healthy Urban Quarter: Wonderwoods

Utrecht 70 mio 65.000 m2 Q4 2020 - Q1 2024
Op 1 december 2020 startte de bouw van het multifunctionele complex 'Wonderwoods' met twee woontorens van 90 en 70 meter hoog. De torens worden goed voor zo'n 254 vrije sector huurwoningen, 146 koopwoningen en commerciële functies, zoals kantoren, een sportschool en winkels. De locatie van het complex staat dan ook bekend als het 'Healthy Urban Quarter' (gezond stedelijk kwartier) en ligt nabij het centraal station.

Opvallend aan dit project is de aanleg van een verticaal bos met 360 bomen en een kleine 10 duizend struiken en heesters. Andere elementen die dit complex duurzaam maken zijn de 150 vierkante meter aan PV-panelen, de warmte- en koudeopslag en het triple-glas. Het woningbouwproject krijgt een BREEAM-certificering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

Urban Jungle

Zo kan Wonderwoods worden genoemd door het vele groen wat aan de zijden van het langste gebouw te zien zal zijn. De kleinere toren krijgt de groene uitstraling vooral aan de boven- en binnenkant door de aanleg van dak- en binnentuinen. Met het kweken van al het benodigde groen zijn ze in het najaar van 2019 al begonnen, omdat het bij oplevering al een bepaalde omvang moet hebben.

De Italiaan Stefano Boeri wordt de uitvinder genoemd van het verticale bos genoemd (bosco verticale op z'n Italiaans) en heeft dat deel van het ontwerp op zich genomen. De plantensoorten in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug dienen als inspiratie voor de beplanting, aldus de ontwikkelaar. Wonderwoods wordt gedeeltelijk openbaar toegankelijk voor publiek, dat via een loopbrug van het ene naar het andere gebouw kan lopen.

Abseilende hoveniers

Het dakpark wordt de plek waar mensen kunnen sporten, wandelen en elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien worden de daktuinen, planten- en boombakken voorzien van waterbuffers met opslagcapaciteit voor regenwater, waardoor het gebouw zichzelf volledig van water voorziet. Abseilende hoveniers zullen ervoor zorgen dat al het groen gesnoeid en bijgeknipt wordt.

Betrokken partijen


Halverwege juni 2020 hebben de gemeente Utrecht en Wonderwoods Development (een samenwerking tussen VolkerWessels-ondernemingen G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten) de uitgifteovereenkomst voor het project getekend. Behalve Stefano Boeri Architetti zijn voor het ontwerp ook advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en MVSA Architects betrokken

Veel energie

Voor hen die gaan werken in een van de torens zijn er ook voordelen van de beplanting. Het onderzoek The Relative Benefits of Green Versus Lean Office Space zou volgens Arcadis aan hebben getoond dat de productiviteit hoger is en de gezondheid bevorderd wordt bij werknemers die werken in een groene en prettige omgeving. De baten kunnen oplopen tot maar liefst € 3.600 per werknemer per jaar!

De naam Wonderwoods verwijst naar de verwondering die een bos op een toren midden in de stad oproept. Het project won al meerdere prijzen, waaronder de prijs voor beste project van het jaar van de MIPIM Architectural Review. Pieter Kal, ontwikkelmanager bij KondorWessels Projecten, deelde mee dat Wonderwoods een prachtproject is, wat hij merkte aan de hoeveelheid energie dat het project losmaakt bij alle collega’s. Wil jij ook werken op zo'n project? Bekijk dan eens onze vacatures of neem direct contact op.

Copyright @2Studio

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld