HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure

Een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure

In opdracht van de Universiteit van Amsterdam en Gemeente Amsterdam bouwt Binx Smartility vanaf de zomer aan de nieuwbouw en renovatie van de universiteitsbibliotheek van de universiteit. De oplevering van dit 14.685 vierkante meter grote complex in de hoofdstad staat gepland in maart 2023.
OVER HET PROJECT

In hartje Amsterdam komt er een gloednieuwe universiteitsbibliotheek (UB). Een plek waar studenten kunnen studeren, elkaar ontmoeten en uiteraard boeken lenen. De laatst genoemde aanneemsom voor het project bedraagt zo'n 30 miljoen euro.

7 kilometer aan boeken

Op de huidige campus zijn er al veel mogelijkheden om optimaal te kunnen studeren, maar dat wordt met dit project alleen maar meer. Er komen ruim 950 studieplekken, 80 werkplekken, 7 kilometer aan boeken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes en een fietsenkelder!

Logistieke operatie via het water

De nieuwe UB komt aan de Binnengasthuisterrein, in de Tweede Chirurgische Kliniek en het voormalig Zusterhuis. In het midden van het complex is het atrium te vinden. Deze wordt overdekt door een glazen overkapping die de twee monumentale panden met elkaar verbindt.

De locatie wordt omringd door Amsterdamse grachten. Hier wordt gebruik van gemaakt door het grootste gedeelte van de logistiek over het water te laten plaatsvinden.

Zo laat je de nieuwbouw goed aansluiten op de renovatie

Een van de partijen die ervoor zorgt dat de nieuwbouw goed aansluit op de restauratie en renovatie is BIM4ALL. Hoe ze dat doen? Door middel van 3D-laserscanners. Hiermee meten ze de bestaande situatie tot 2 millimeter nauwkeurig in en werken ze het uit tot een ‘as-is’ model van de bestaande situatie.

Dit is van belang, omdat het gebouw uit enkele monumentale onderdelen bestaat die behouden moeten worden. Hieraan moeten veel constructieve elementen aangevoegd worden om de nieuwe glazen overkapping te realiseren.

Ontwerp: een monumentaal gebouw in een nieuw jasje

De Universiteit van Amsterdam ontwikkelt open binnenstedelijke campussen op en rond Roeterseiland en op het Amsterdam Science Park om de binding binnen de academische gemeenschap te versterken en meer samenwerking te stimuleren. Op het terrein van het Binnengasthuisterrein wordt een binnenstedelijke campus gebouwd voor de Faculteit der Geesteswetenschappen.

De UB wordt een integraal onderdeel van deze campus en wordt een centraal ontmoetingspunt voor de studenten van de faculteit. De nieuwe bibliotheek wordt gehuisvest in de voormalige tweede chirurgische kliniek en de verpleegsterswoning.

Net als andere Velox-collega's bijdragen aan dit soort projecten?

BINX Smartility is verantwoordelijk voor de nieuwbouw van dit project en Koninklijke Woudenberg is verantwoordelijk voor de restauratie van het bestaande pand. Het ontwerp is gemaakt door MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt.

Velox is bij dit project betrokken, vanwege een Uitvoerder elektrotechniek die hieraan bijdraagt. Ook werken op projecten als deze? Wij zoeken op dit moment en voor dit project bouwkundig Werkvoorbereiders. Bekijk hier andere vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Meer over projecten lezen? Ga naar onze projectartikelen.

Wil jij bijdragen aan dit project?

Wij zijn constant in gesprek met de partners van dit project en monitoren nauwkeurig welke functies er beschikbaar komen. WIl je graag bijdragen aan dit project? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. 

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Zo wordt het

Wij zoeken Werkvoorbereiders voor dit project

Meer projecten

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
MBaga Zonneveld Consultant Business Development Installatietechniek
MBaga Zonneveld