Dat het restauratie- en nieuwbouwproject van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (onderdeel van de Universiteit van Amsterdam) een enorme uitdaging is, kan niet onder stoelen of banken geschoven worden. En dat is nog een understatement. Zo is de aanvoer van het materiaal een hele opgave (namelijk over water); het project is technisch veel complexer dan van tevoren gedacht werd; de staat van de eeuwenoude panden blijkt slechter te zijn dan men had ingeschat; de gemeente stelt veel hoge monumentale eisen; de (bouw)markt heeft met hoge materiaalkosten te maken en uiteraard zitten hier ook nog eens vele extra kosten aan vast. Het totale kostenplaatje is door alle vertraging en problemen met 19 miljoen euro gestegen en ligt nu op 128 miljoen euro. De totale oppervlakte betreft 14.685 m2.
Voor de UvA was dit geenszins een reden om de renovatie te stoppen. De UvA wil graag een duurzaam, toekomstbestendig gebouw creëren met een prettig verblijfsklimaat voor de studenten en werknemers, en zet dus vastbesloten door. De verwachting is dat de UB begin 2024 gebruikt kan worden.
Waar nieuwbouw en restauratie samenkomen
Het project UB betreft enerzijds restauratiewerk, anderzijds komt er ook nieuwbouw aan te pas. Het is een buitengewoon bijzonder project dat vele uitdagingen kent. Zo ligt het midden in het centrum van Amsterdam en vindt het grootste logistieke deel over het water plaats. Het UB zelf wordt gebouwd in de binnenstad aan de Binnengasthuisstraat (ten behoeve van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA) en wordt vervolgens verbonden met twee rijksmonumenten: het Zusterhuis en de Tweede Chirurgische Kliniek. Deze verbinding zal middels een glazen overkoepeling plaatsvinden, waardoor er een prachtig atrium gecreëerd wordt.
Aannemer van het project is BINX Smartility, die tevens de W- en E-installaties verzorgen. Het ontwerp van de UB is gemaakt door MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt. De directievoering en het toezicht vallen onder de verantwoordelijkheid van I Solve Problems en BOAG, de asbestsanering en het strippen worden uitgevoerd door Vlasman, en Volker Staal Funderingen en Van Hattum en Blankevoort verzorgen de onderbouw. Kortom: er komen veel partijen kijken bij deze klus, en dus is een naadloze communicatie en samenwerking essentieel.
Meer dan een plek om te studeren
De nieuwe UB moet méér worden dan een plek voor studieboeken en lange studiesessies. Het wordt het hart van de UvA, dat dient als een ware ontmoetingsplek voor studenten. Bovendien worden er dankzij dit project unieke, karakteristieke en monumentale Amsterdamse panden behouden op een duurzame manier.
Waar de UvA graag duurzame gebouwen ziet met praktische ruimtes en een fijn verblijfsklimaat, wil de gemeente zoveel mogelijk monumentale, oude elementen van de gebouwen behouden en hoogwaardig herstel eisen van zeer verouderde balkons, gevels en kozijnen. Door de nog lopende discussie over deze conflicterende ambities riskeert het project om nog meer vertraging (en kosten) op te lopen, wat de UvA uiteraard probeert te voorkomen. Het UB project kent alleszins geen gemakkelijk verloop, maar het resultaat – een duurzaam, toekomstbestendige ontmoetingsplek – zal er absoluut mogen zijn.
Wil je ook helpen om het project Universiteitsbibliotheek Amsterdam te realiseren?
Velox is bij dit project betrokken en zet bouwprofessionals in die beschikken over de juiste kennis, expertise en ervaring. Wil jij jouw vakkennis inzetten voor het project Universiteitsbibliotheek Amsterdam of een vergelijkbaar project? Bekijk dan hier onze vacatures, stuur een open inschrijving in of neem direct contact met ons op. Tot snel!