HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Optimalisatie en renovatie voor Tripolis Park Amsterdam
Home Oplossingen Projectenoverzicht Optimalisatie en renovatie voor Tripolis Park Amsterdam

Optimalisatie en renovatie voor Tripolis Park Amsterdam

Amsterdam 35 mio 61.000 m2 Q1 2020 - Q4 2022

Met Tripolis-Park, ontworpen voor vastgoedontwikkelaar Flow, wordt Tripolis in Amsterdam weer aantrekkelijk gemaakt voor de huidige kantorenmarkt. Aldo van Eycks bekende kantorencomplex aan de A10 wordt op twee manieren nieuw leven ingeblazen. ''Als eerste door een respectvolle renovatie waardoor Van Eycks monument lange tijd mee kan. Ten tweede door het plaatsen van een nieuwe ‘landscraper’ die als scherm zal fungeren tussen monument en snelweg'', aldus architectenbureau MVRDV.

Halverwege februari 2020 startte de bouw van Triplos Park en eind 2022 is de verwachte oplevering. Het in 1994 opgeleverde kantorencomplex ligt vlakbij zijn magnum opus, het Burgerweeshuis waarmee Van Eyck wereldfaam verwierf. Tripolis bestaat nu nog uit drie gebouwen met een totale vloeroppervlakte van circa 25.000 m2.

Het complex, wat in 2019 is aangewezen als gemeentelijk monument, staat bekend om zijn uitkragende, met hout beklede golvende gevels en daarnaast om het opmerkelijke kleurenschema voor de kozijnen; rood en oranje voor de gevels gericht op het binnengebied, blauw en groen voor de gevels gericht op de omgeving; en geel en paars voor de gevels die de overgang tussen deze twee werelden accentueren.

Twee gebouwen

De twee van de monumentale Tripolis gebouwen worden volledig gerenoveerd en geoptimaliseerd. De nieuwe ‘landscraper’ wordt een nieuw 155 meter lang en 11 verdiepingen tellend kantoorgebouw dat naast en deels over de bestaande torens van Tripolis wordt gerealiseerd. De nieuwe ‘landscraper’ krijgt een groot venster aan de A10 zijde en heeft een transparant atrium. In dit gebouw leiden drie ingangen, waaronder een hoofdentree, via een arcade, een tussenstraat, naar de kantoren. De liften zijn uit het monument gehaald en vervangen door liften in de landscraper waardoor het geheel als een logisch nieuw complex functioneert.

Ontwerpfilosofie

Kenmerkend voor het huidige Tripolis complex zijn het glooiende park waar de gebouwen op staan, en de ontwerpfilosofie van de oorspronkelijke architect. Hij zag kantoorgebouwen al als ontmoetingsplaatsen. Deze aspecten worden in de nieuwe opzet gerespecteerd en verder versterkt. Het gebouw bestaat uit een viertal kernen welke zijn gefundeerd op de bestaande parkeerkelder. De constructie wordt ook volledig opgetrokken in staal.

 Bronnen: VolkerWessels, Het Parool, G&S Bouw, de Architect, MVRDV 

Een groot feest

De ontwikkelaar Flow spreekt van een bruisende stadscampus. Op het te bouwen Tripolis-Park zullen naast kantoren ook voorzieningen als een sportcentrum, en een nog onbekend aantal ‘betaalbare’ woningen, sociale- of middenhuur-woningen, worden gevestigd.

Sjoerd Lycklama van Flow noemt de nieuw te bouwen campus met kantoren, woningen en voorzieningen op Tripolis-Park ‘een groot feest’. “Het wordt een plek waar je een markt kunt organiseren, kunt sporten, eten en drinken.” Flow denkt aan een ‘athletics-club’ met wellness, een restaurant, een koffiebar en een bakker voor zowel kantoorpersoneel als de bewoners. Flow wilde van de stille kantoorlocatie een wervelend gebied maken voor technologiebedrijven. “We zijn langs de nieuwste vestigingen van Apple, Google, Slack en andere moderne bedrijven geweest om een analyse te maken van wat de toekomst van dit soort werkomgevingen is,” aldus Lycklama.

Hoofdhuurder Uber gaat waarschijnlijk in meerdere gebouwen van het Tripolis-Park kantoor houden. Daarbij neemt Uber dertigduizend van de beschikbare 45.000 vierkante meter in beslag.

Betrokken partijen

Vanwege de complexiteit zijn de partners De Kok Staalbouw, Rollecate, Van ’t Hek en Arton al in een vroeg stadium bij het project betrokken. Bosman Bedrijven is als nevenaannemer verantwoordelijk voor de installaties. EGM heeft de rol van uitwerkend architect en Van Rossum Raadgevend Ingenieurs treedt op als constructeur


Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld