Met Tripolis-Park, ontworpen voor vastgoedontwikkelaar Flow, wordt Tripolis in Amsterdam weer aantrekkelijk gemaakt voor de huidige kantorenmarkt. Aldo van Eycks bekende kantorencomplex aan de A10 wordt op twee manieren nieuw leven ingeblazen. ''Als eerste door een respectvolle renovatie waardoor Van Eycks monument lange tijd mee kan. Ten tweede door het plaatsen van een nieuwe ‘landscraper’ die als scherm zal fungeren tussen monument en snelweg'', aldus architectenbureau MVRDV.
Halverwege februari 2020 startte de bouw van Triplos Park en eind 2022 is de verwachte oplevering. Het in 1994 opgeleverde kantorencomplex ligt vlakbij zijn magnum opus, het Burgerweeshuis waarmee Van Eyck wereldfaam verwierf. Tripolis bestaat nu nog uit drie gebouwen met een totale vloeroppervlakte van circa 25.000 m2.
Het complex, wat in 2019 is aangewezen als gemeentelijk monument, staat bekend om zijn uitkragende, met hout beklede golvende gevels en daarnaast om het opmerkelijke kleurenschema voor de kozijnen; rood en oranje voor de gevels gericht op het binnengebied, blauw en groen voor de gevels gericht op de omgeving; en geel en paars voor de gevels die de overgang tussen deze twee werelden accentueren.
Twee gebouwen
De twee van de monumentale Tripolis gebouwen worden volledig gerenoveerd en geoptimaliseerd. De nieuwe ‘landscraper’ wordt een nieuw 155 meter lang en 11 verdiepingen tellend kantoorgebouw dat naast en deels over de bestaande torens van Tripolis wordt gerealiseerd. De nieuwe ‘landscraper’ krijgt een groot venster aan de A10 zijde en heeft een transparant atrium. In dit gebouw leiden drie ingangen, waaronder een hoofdentree, via een arcade, een tussenstraat, naar de kantoren. De liften zijn uit het monument gehaald en vervangen door liften in de landscraper waardoor het geheel als een logisch nieuw complex functioneert.
Ontwerpfilosofie
Kenmerkend voor het huidige Tripolis complex zijn het glooiende park waar de gebouwen op staan, en de ontwerpfilosofie van de oorspronkelijke architect. Hij zag kantoorgebouwen al als ontmoetingsplaatsen. Deze aspecten worden in de nieuwe opzet gerespecteerd en verder versterkt. Het gebouw bestaat uit een viertal kernen welke zijn gefundeerd op de bestaande parkeerkelder. De constructie wordt ook volledig opgetrokken in staal.
Bronnen: VolkerWessels, Het Parool, G&S Bouw, de Architect, MVRDV