Het in 1922 gebouwde museum Kam in Nijmegen ondergaat een renovatie en restauratie. Het museumgebouw was niet meer in een goede staat en niet toekomstbestendig. Daar wil Provincie Gelderland, opdrachtgever van het project, wat aan veranderen. WAM&VanDuren heeft het project aangenomen en WSi techniek is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.
Het project kent met de restauratie en renovatie meerdere doelen. Het museumgebouw wordt toegankelijker voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Ook zullen de bewaarcondities van de archeologische collectie geoptimaliseerd zijn na afronding van het project. Het museumgebouw zal ook duurzamer en onder andere hiermee toekomstbestendiger zijn.
Voor een optimaal gebruik als archeologisch onderzoekscentrum wordt het functionele programma met kantoren, onderzoek- en studieplekken en depotruimten geherstructureerd. Tevens wordt er extra ruimte gecreëerd door de voormalige dienstwoning te verbinden met het museumgebouw.
Ook is het historische karakter straks weer terug van weggeweest. In de monumentale ruimten, zoals de entreehal met galerij en de tentoonstellingszalen, wordt dat ook teruggebracht.
Nieuwe tijdslaag toevoegen
Toegankelijkheid, functionaliteit, duurzaamheid. Het wordt allemaal aangepakt om een een nieuwe, open en lichte verbinding te maken. Concreet gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe entree van het gebouw, een nieuw trappenhuis, een nieuwe lift en een goed met groen bedekt dak.
Er komt als het ware een nieuwe verbinding in het complex. Een historische basislaag die in verbinding staat met een moderne topping. In het nieuwe bouwdeel wordt subtiel gerefereerd aan het museum. Zo verwijst de gevelindeling naar kenmerkende historische raampatronen van het museum.