HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Renovatie en restauratie 100-jaar oud museum in volle gang
Home Oplossingen Projectenoverzicht Renovatie en restauratie 100-jaar oud museum in volle gang

Renovatie en restauratie 100-jaar oud museum in volle gang

Nijmegen 6,1 mio 1.770 m2 Q3 2021 - Q2 2022
Het in 1922 gebouwde museum Kam in Nijmegen ondergaat een renovatie en restauratie. Het museumgebouw was niet meer in een goede staat en niet toekomstbestendig. Daar wil Provincie Gelderland, opdrachtgever van het project, wat aan veranderen. WAM&VanDuren heeft het project aangenomen en WSi techniek is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

Het project kent met de restauratie en renovatie meerdere doelen. Het museumgebouw wordt toegankelijker voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Ook zullen de bewaarcondities van de archeologische collectie geoptimaliseerd zijn na afronding van het project. Het museumgebouw zal ook duurzamer en onder andere hiermee toekomstbestendiger zijn.

Voor een optimaal gebruik als archeologisch onderzoekscentrum wordt het functionele programma met kantoren, onderzoek- en studieplekken en depotruimten geherstructureerd. Tevens wordt er extra ruimte gecreëerd door de voormalige dienstwoning te verbinden met het museumgebouw.

Ook is het historische karakter straks weer terug van weggeweest. In de monumentale ruimten, zoals de entreehal met galerij en de tentoonstellingszalen, wordt dat ook teruggebracht.

Nieuwe tijdslaag toevoegen

Toegankelijkheid, functionaliteit, duurzaamheid. Het wordt allemaal aangepakt om een een nieuwe, open en lichte verbinding te maken. Concreet gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe entree van het gebouw, een nieuw trappenhuis, een nieuwe lift en een goed met groen bedekt dak.

Er komt als het ware een nieuwe verbinding in het complex. Een historische basislaag die in verbinding staat met een moderne topping. In het nieuwe bouwdeel wordt subtiel gerefereerd aan het museum. Zo verwijst de gevelindeling naar kenmerkende historische raampatronen van het museum.

Een lange en rijke geschiedenis samengevat


Rotterdamse ondernemer Gerard Marius Kam (1836-1922) verhuisde in 1897 naar Nijmegen en werd amateurarcheoloog. In de 20 jaar daarna bezat hij steeds meer archeologische voorwerpen. In 1919 schonk hij zijn collectie aan de staat en liet hij op eigen kosten een museumgebouw in Nijmegen bouwen, waarin de collectie werd ondergebracht

De eerste steen voor de bouw van het museum werd gelegd in 1920. Twee jaar later was het af. Maar heel lang heel bleef het niet. Het museumgebouw werd in de Tweede Wereldoorlog beschadigd, en het kon pas in 1951 weer opengaan. Het rijk behield de collectie toen nog 36 jaar, waarna in 1987 de provincie Gelderland het in handen kreeg.

In diezelfde periode, de jaren tachtig en negentig, vinden er (bouw)technische aanpassingen en energetische verbeteringen plaats, zoals het vervangen van vloeren en ramen. Maar het meest ingrijpende deel van het project destijds was wel het uitdiepen van een deel van het souterrain om archeologische depotruimten te creëren.

In de jaren 10 van deze eeuw werd duidelijk dat het pand aan vernieuwing toe was. In de zomer van 2019 waren de plannen van de provincie om het pand te restaureren en renoveren rond. De verwachte oplevering staat gepland in juni 2022.


Ook bijdragen aan een project als deze?


Velox is bij dit project betrokken door de bijdrage van een Engineer W die via Velox op het project werkzaam is. Ook werken op projecten als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Camilo Jansen Consultant Projectbegeleiding Bouwkunde
Camilo Jansen