HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Overhoeks: een stedelijke wijk in Amsterdam
Home Oplossingen Projectenoverzicht Overhoeks: een stedelijke wijk in Amsterdam

Overhoeks: een stedelijke wijk in Amsterdam

Amsterdam 270.000 m2
In Amsterdam-Noord werken meerdere grote bouwbedrijven aan de realisatie van een nieuwe stedelijke wijk: Overhoeks. Op het voormalige Shell-terrein komen voorzieningen om te wonen en werken op 270.000 vierkante meter. Het betreft een project met een duur van meer dan twintig jaar.

De wijk is vernoemd naar toren Overhoeks, beter bekend als de Shell-toren. De toren ontleent zijn naam aan het feit dat het diagonaal en dus overhoeks geplaatst is ten opzichte van de onderbouw. Dit wordt nog eens versterkt door het eveneens diagonaal geplaatste dakornament.

Shell zet op een deel van het oorspronkelijke terrein haar research-activiteiten voort in het Shell Technology Centre Amsterdam. Daar zijn ongeveer 1200 mensen werkzaam. De toren en het voormalige Groot Laboratorium blijven staan, met een andere bestemming. De toren is onder de naam A’DAM Toren naar een ontwerp van Claus en Kaan Architecten herontwikkeld tot een combinatie van kantoren, uitgaansgelegenheden en een observatiepunt met een ronddraaiend restaurant.

Meer woningen en meer kantoorruimte

Aan de IJ-oever pal tegenover Amsterdam Centraal komen zo'n 3.000 appartementen waarvan 20 procent sociale huur en 80 procent markthuur en koop. De prijsklassen en groottes van de woningen verschillen. Zo zijn er studio's van 50 m2 tot penthouses groter dan 200 m2. Ook is er 70.000 m2 beschikbaar voor kantoren en kleinschalige bedrijfsruimte voor creatieve beroepsgroepen.

11-jarig project met groot samenwerkingsverband

De bouw van Overhoeks startte in 2005 en gaat door tot en met 2026. De reeds afgeronde projecten zijn Blok B, Campus deel 1, Hyperion Lyceum, This is Holland, B'Mine, EYE Filmmuseum en A'DAM Toren.

De ontwikkeling van Overhoeks is een groot project dat wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband van het Stadsdeel Amsterdam-Noord, projectbureau Noordwaarts, EYE Film Instituut Nederland, ING Real Estate, Ymere, Vesteda en Shell. De ontwikkelcombinatie bestaat uit ING Real Estate en Ymere.

Meerdere fases, meerdere projecten

De ontwikkeling van Overhoeks verloopt in drie fasen:

  • Fase 1: Oeverpark, IJ Promenade, EYE Filmmuseum en het eerste deel van de Campus zijn afgerond.

  • Fase 2: In deze fase gaat het toekomstige Schegpark een scheiding tussen de Campus en de voornamelijk hoogbouw van de Strip vormen. De Strip is een bouwlocatie voor een aantal hoge gebouwen in een langgerekte strook loodrecht op het IJ. Op de Strip zijn al te zien: A-Lab, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, het Clink Hostel, de A’dam Toren, woontoren B-Mine, paviljoen This is Holland, Hyperion Lyceum en de Van der Pekbrug. Woontoren BOLD en woon- en congrescentrum Y Towers zijn in aanbouw.

  • Fase 3: Deze bestaat uit de ontwikkeling van het tweede gedeelte van de Campus. Hier komen rond de 1.600 huur- en koopwoningen van ontwikkelaar Amvest en woningcorporatie Ymere. Op dit moment zijn blokken A, C,J, K en M in aanbouw. Ook is de bouw bezig van een brede school (E).

Beeld: Gemeente Amsterdam

Blok A - The Wave en The Line

Blok F

Blok K - The Wing

KZ - Kavel 7

Blok C - The Row en The Grid


Blok G - The Stack


Blok L - De Jakoba


S - Schegpark


Blok D - The Sphinx


Blok H - The Bow


Blok M - Twins


WB - Bold


Blok E - brede school

Blok J - The Cube

PL - Buurtplein

YT - Y Towers


Bereikbaarheid

Overhoeks krijgt snelle verbindingen voor fietsers en voetgangers. Voor auto’s wordt Overhoeks grotendeels een 30-kilometergebied. Parkeren komt voor 95 procent ondergronds of inpandig. In de openbare ruimte is plaats voor maximaal 300 parkeerplaatsen.

Bijdragen aan zo'n project?

Meerdere Velox-collega's hebben bijgedragen aan projecten voor Overhoeks.

Ook werken op projecten als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Bekijk hier alle projectartikelen

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Arie Wallenburg Sales Consultant Bouwkunde
Arie Wallenburg