HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Nikhef in Amsterdam: een logistiek bijzondere puzzel
Home Oplossingen Projectenoverzicht Nikhef in Amsterdam: een logistiek bijzondere puzzel

Nikhef in Amsterdam: een logistiek bijzondere puzzel

Amsterdam 5 mio 13.500 Q2 2021 - Q3 2025
Het in het Amsterdamse Science Park gelegen Nikhef – nationaal Instituut voor subatomaire fysica – is al sinds het voorjaar van 2021 bezig met een groots renovatieproject. Daarbij heeft het de hulp ingeschakeld van JHK Architecten, Deerns en Aronsohn Constructies.

Al in 2019 werden de eerste stappen genomen voor een nieuw ontwerp. Het hele gebouw wordt aangepakt, zodat het qua uitstraling en functionaliteit weer optimaal functioneert. Bouwteampartner Strukton is inmiddels ook aangehaakt: zij zal de bouwwerkzaamheden voorbereiden en later ook uitvoeren.
Het ultieme doel? Een mooi, toekomstbestendig gebouw waar studenten, wetenschappers en technici samenkomen. Ook Velox levert bouwprofessionals aan die hun expertise inzetten voor Nikhef. Wil jij graag betrokken worden bij deze renovatie? Dat kan: graag zelfs! Je kunt je aanmelden of een gesprek aanvragen via deze link.

De grote natuurkundige vragen van deze tijd

Nikhef doet baanbrekend onderzoek naar de elementaire bouwstenen van de materie en het universum, de onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. Het is niet alleen een instituut, maar ook een samenwerkingsverband tussen NWO-I en zes universiteiten in Nederland, waaronder de Radboud Universiteit te Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam.

Nikhef houdt zich bezig met grote natuurkundige vragen als: hoe is het heelal ontstaan? Wat zijn de grondbeginselen van de natuurwetten? En uit welke essentiële bouwstenen bestaat onze wereld? Deze vragen worden onderzocht bij verschillende onderzoekslocaties en deeltjesversnellers, waaronder die in Genève. Ook gebruikt Nikhef detectoren verspreid over de hele wereld, die donkere materie, zwaartekrachtsgolven en kosmische deeltjes kunnen meten. Een natuurkundig ingenieuze klus.

 

Een schonere en meer zichtbare indeling


Het ontwerp maakt gebruik van de bestaande robuustheid van het pand en houdt deze zoveel mogelijk in stand. De indeling van het gebouw verandert echter wel, en er wordt meer ruimte gecreëerd voor uitwisselingen en interactie. Er zullen nieuwe zonweringen geïnstalleerd worden en de entree wordt verplaatst naar de zuidkant van het gebouw. Voortaan zal deze entree dan ook zichtbaar zijn vanaf de hoofdas van het Science Park. De binnentuin zal overdekt worden en ruimte bieden aan onder andere exposities, vergaderingen en ontmoetingen.

Ook de fijnmechanische werkplaats wordt aangepast, op zowel het gebied van de technische infrastructuur als de ruimtelijke indeling. De werkplaats bevat twee serverruimtes, die zich richten op enerzijds de verbindingen leggen en anderzijds het uitvoeren van berekeningen. Er komt tevens een nieuwe meetruimte en basisvoorzieningen als lucht- en geluidskwaliteit worden volledig vernieuwd en verbeterd naar de huidige maatstaven. Dat betekent een schonere werkomgeving voor de werknemers binnen Nikhef.


Een logistieke puzzel: 13.500 m2 aan renovatiegebied


Deze renovatie is een grote, logistieke puzzel die veel uitdagingen met zich meebrengt. Diverse afdelingen moeten verhuizen, oude materialen moeten een nieuwe bestemming krijgen en er moet adequate informatie uitwisseling plaatsvinden tussen diverse partijen. Het totale renovatiegebied bedraagt 13.500 vierkante meter en wordt (mede) daarom in verschillende fases aangepakt. Tegelijkertijd blijft het gebouw zoveel mogelijk in gebruik. Naar verwachting zal het nog twee jaar duren voordat de renovatie afgerond is.

Wil je ook helpen om project Nikhef te realiseren?


Velox is bij dit project betrokken en zet bouwprofessionals in die beschikken over de juiste kennis, expertise en ervaring. Wil jij jouw vakkennis inzetten voor project Nikhef of een vergelijkbaar project? Bekijk dan hier onze vacatures, stuur een open inschrijving in of neem direct contact met ons op. Tot snel!
Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Camilo Jansen Consultant Projectbegeleiding Bouwkunde
Camilo Jansen