Het distributiecentrum van Lidl verhuist van Zwaag, nabij Hoorn, naar Almere. De reden? Er was niet genoeg ruimte meer in het complex in Zwaag. Op de nieuwe locatie heeft het vloeroppervlak de grootte van 7,5 voetbalvelden en het perceel maar liefst 25. Het centrum krijgt 185 dok-deuren voor het laden en lossen en wordt gebouwd op 13 duizend heipalen.
Een doorslaggevende factor om naar Almere te gaan is de locatie geweest. Vanuit Almere kunnen ze makkelijk alle kanten op. Het is niet voor niets de nummer 4 Logistieke hotspot van Nederland.
Lidl geeft de regio een nieuwe impuls op het gebied van duurzame utiliteitsbouw. Het bedrijf heeft al meerdere distributiecentra gebouwd die tot de duurzaamste van Europa behoren. Degene in Almere past perfect in het rijtje.
Het dak krijgt 7 duizend(!) zonnepanelen, waarbij niet-gebruikte energie wordt opgeslagen om later te gebruiken. Samen leveren de panelen een besparing op van 1.040 ton aan CO2 uitstoot. Ook gebruikt het gebouw geen aardgas, wat een aanvullende besparing oplevert van 223 ton CO2. Daarnaast is alle verlichting 100 procent LED en zal het alleen aangaan als de bewegingssensoren beweging detecteren. Tenslotte zal regenwater gebruikt worden voor de toiletten en de beregening van de groenvoorziening.
Dit zijn de voornaamste reden dat het pand met een duurzaam karakter het BREEAM Outstanding certificaat krijgt.
BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Het staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.
Met de bouw bereikt de supermarktketen in 2021 een nieuwe mijlpaal door een oppervlakte van 100.000 M2 aan zonnepanelen geïnstalleerd te hebben op haar gebouwen. Verder worden nieuwe filialen standaard met energielabel A++++ opgeleverd.
Eind september 2020 is de bouw van het nieuwe dc van start gegaan en in 2022 moet het operationeel zijn. Dan zullen de filialen in Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht vanuit Almere worden bevoorraad.
Het nieuwe distributiecentrum gaat tussen de 300 tot 350 banen opleveren. En dat is nog exclusief betrokken partijen zoals Velox die het complex helpen bouwen en er installaties in installeren.
Ook werken op projecten als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Bekijk hier alle projectartikelen