HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Een gloednieuwe rechtbank in Amsterdam: NACH
Home Oplossingen Projectenoverzicht Een gloednieuwe rechtbank in Amsterdam: NACH

Een gloednieuwe rechtbank in Amsterdam: NACH

Amsterdam 235 mio 47.250 m2 Q3 2017 - Q1 2021
De Amsterdamse Zuidas heeft een gloednieuwe rechtbank aan de Parnassusweg gekregen. Deze beschikt over meer dan 47 duizend vierkante meter aan kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en gehechtengebied, verdeeld over tien lagen. Dagelijks werken er 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners in het gebouw. De nieuwe huisvesting gaat met de grote gebruiks- en belevingswaarde voor het optimaal en professioneel laten functioneren van de rechtspraak zorgen, aldus het consortium NACH (New Amsterdam Court House), die in april 2016 de aanbesteding voor het nieuwe complex won.
Het oude rechtbankcomplex aan de Zuidas had geen efficiënte indeling en voldeed niet meer aan de hedendaagse normen voor energieverbruik, doelmatigheid en comfort. Deze moest daarom binnen 5 jaar na de opening op 4 november 2016 weer gesloopt worden. Dit gebeurde uiteindelijk in de zomer van 2017, een periode waarin ook de damwanden voor het nieuwe complex werden geplaatst. Sindsdien is de rechtspraak doorgegaan in een tijdelijk complex, tevens gelegen aan de Parnassusweg.


Begin 2021


Tijdens het plaatsen van de damwanden startte halverwege 2017 ook de het werk t.b.v. de fundering en het betonwerk van de onderbouw, welke beiden ongeveer een jaar later klaar waren. Ondertussen was in het tweede kwartaal van 2018 ook de ruwbouw van de bovenbouw begonnen. Toen dit halverwege 2019 stond, werd er gebouwd aan de gevel en de daksluiting tot begin 2020. Daarna ging de afbouw van start. Begin 2021 is het project opgeleverd. 

Waar consortium dpcp (Du Prie Bouw en Cepezed) de opdracht binnenhaalde voor de tijdelijke rechtbank, is NACH binnen het nieuwbouwproject verantwoordelijk geweest voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie. Het contract heeft een waarde van ruim 235 miljoen euro gehad. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN, Heijmans en Facilicom.

Architectuur

Dat de rechtspraak een publieke zaak van het hoogste belang is moest volgens KAAN Architecten centraal staan in het ontwerp. De benedenverdiepingen hebben dan ook grote ramen die zorgen voor meer transparantie, toegankelijkheid en een verbinding tussen stad en rechtspraak. De Rechtbank is er een met veel natuur. Zo heeft het gebouw bomen, bloemen en planten in echte tuinen. Ook staan er op het plein houten banken en is er een vijver. Op die manieren wordt de boodschap goed overgebracht dat de rechtbank als een efficiënte organisatie midden in het dagelijks leven staat.

Wil jij ook werken op toonaangevende projecten zoals NACH? Bekijk dan eens onze vacatures!

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld