HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Minds, media & technologies: MindLabs

Minds, media & technologies: MindLabs

Een centrum voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op het gebied van de interactie tussen mens en machine: MindLabs. Onder de slogan ‘minds, media & technologies’ bouwt MindLabs aan een centrum voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op het gebied van de interactie tussen mens en machine. Daarbij staan innovaties op het gebied van Virtual Reality, Augmented reality en communicatie centraal. De keuze voor Tilburg heeft te maken met de aanwezige kennis, expertise op het gebied van onderzoek en educatie. Bovendien is de Spoorzone makkelijk bereikbaar omdat het zo dicht bij het Centraal Station ligt.
OVER HET PROJECT

Where Minds, Media, Technologies meet. Na de komst van de LocHal en de start bouw van Plan-T wordt de komst van MindLabs de volgende mijlpaal in de Spoorzone. Een nieuwe fase in de gebiedsontwikkeling, met als doel: open samenwerken en leren en innoveren. Op lange termijn moet MindLabs 'het uithangbord voor de economische ontwikkeling' van de stad en de regio worden. Op 9 oktober 2019 ging de omgevingscommissie akkoord met het definitief ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, en op 9 juli 2020 tekenden Ballast Nedam Zuid en BINX Smartility het contract voor de realisatie van Mindlabs.

Toptalent naar de regio

Met de mix van onderwijs, ondernemerschap, onderzoek en innovatie moet MindLabs zich gaan ontwikkelen tot een centrum rondom journalistiek, interactieve technologieën en human behavior. Daarnaast biedt het gebouw ook ruimte aan start-ups en midden- en kleinbedrijf.

MindLabs wil dus laten zien wat interactieve technologie kan betekenen voor onderwerpen als zorg, veiligheid, onderwijs en logistiek. Dat kan variëren van grote complexe vraagstukken tot hele praktische projecten. Gerenommeerde onderwijsinstellingen, bedrijven en startups kunnen van elkaar leren, elkaar verder helpen. Wij brengen ze naar elkaar toe. Dat is goed voor Tilburg, voor Brabant, voor ons hele land. Zo wordt er bijgedragen aan meer kennis en een innovatieve economie, én wordt er toptalent naar de regio getrokken.

27 miljoen

Mindlabs komt aan de oostzijde naast de LocHal te staan en krijgt een oppervlakte van zo'n 12.000 vierkante meter. Ongeveer een derde van het gebouw is van Fontys Hogescholen, de rest van de gemeente Tilburg. Die steekt ruim 27 miljoen euro in het project en treedt voor het eerst op als verhuurder van commercieel vastgoed.

MindLabs kernthema's

''Vanwege de expertise in onderzoek en educatie is Tilburg een hele logische plek. De Spoorzone gaat uitgroeien tot een creatieve broedplaats van nationale, misschien wel internationale allure'', aldus MindLabs directeur Loet Visschers en programmamanager Ecosysteem Petra van Dijk. Ze voegen toe: ''We focussen op het verbeteren van de interactie tussen mensen en de interactieve technologieën: Robotics & Avatars, Virtual Reality, Serious Gaming en Natural Language Processing.''

 Bronnen: architectenweb, ed.nltilburg.nl, bd.nl, indebuurt.nl, zuid.ballast-nedam.nl, midpointbrabant.nled.nl 

''Voor Robotics & Avatars ontwikkelen we bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie die zorgt dat een gesprek met een robot goed loopt of dat de gezichtsuitdrukking van een avatar past bij de inhoud van het gesprek. Voor Serious Games en Virtual Reality onderzoeken we bijvoorbeeld waar het slim kan worden ingezet, hoe het kan bijdragen aan plezier in leren, en hoe de game kan inspelen op iemands leercurve en interesses. Denk aan een flightsimulator om piloten te trainen, VR-training over veilig werken in de onderhoudssector, een nieuwe taal leren in gesprek met een avatar.''

Indeling

Samenwerking in een open landschap, die mede moet leiden tot innovatie, staat centraal. De diverse functies worden om deze reden geordend op basis van de specifieke eisen en hun onderlinge relaties.

De gebruikers worden hoofdzakelijk gehuisvest in de vijf verdiepingen tellende nieuwbouw, die komt te staan tussen de hal en een binnentuin. Rond deze binnentuin staan verder de gebouwen waarin theater De Boemel en restaurant zijn gevestigd. De begane grond van de nieuwbouw is vanuit de hal direct toegankelijk, de twee verdiepingen erboven hebben dankzij glazen gevel zicht op de hal.

De centrale hal wordt voorzien van (verrijdbaar) loungemeubilair, zitplekken om te leren en trappen annex tribunes voor presentaties en andere activiteiten. Verder zijn er voorzieningen als een informatiebalie en een koffiehoek aanwezig. Via een deur is de hal met de naastgelegen LocHal verbonden, tussen beide gebouwen wordt een daktuin gerealiseerd.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Wil jij bijdragen aan dit project?

Wij zijn constant in gesprek met de partners van dit project en monitoren nauwkeurig welke functies er beschikbaar komen. WIl je graag bijdragen aan dit project? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. 

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Meer projecten

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld