HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Rijnhaven

Rijnhaven

Hoge torens, drijvende parken en een stadsstrand. De Rijnhaven in Rotterdam herken je over een decennium bijna niet meer terug. Het gebied in het centrum van de havenstad zal volledig veranderen, blijkt uit het 'masterplan' dat Barcode Architects i.s.m. Gemeente Rotterdam begin maart 2020 heeft gepresenteerd.
OVER HET PROJECT

Op de zuidoever van de Maas zal op een gedempt stuk havenbekken, een nieuw levendig centrumgebied ontstaan dat de Wilhelminapier en Katendrecht aan elkaar verbindt. Het masterplan voor de Rijnhaven draagt bij aan de grote opgave van de stad om verder te verdichten. Het plan omvat circa 2.000 tot 2.500 nieuwe woningen, kantoren en een rijke mix van stedelijke voorzieningen. Deze woningen zijn voor zowel starters, gezinnen als senioren. Daarbij gaat het om sociale huurwoningen en koop- en huurwoningen in het midden en hogere segment. De combinatie van enerzijds hoogbouw en anderzijds stadsblokken met grote groene tuinen biedt ruimte voor een gevarieerde mix van woningen. In de plinten komt bedrijvigheid en horeca.

Voor de totstandkoming van de Rijnhavenvisie werkte Barcode Architects intensief samen met de gemeente Rotterdam, Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, BGSV en Robbert de Koning Landschapsarchitect.

Stads- en getijdenpark

In, op en rond de historische kades, industriële monumenten en uitgestrekte stadsgezichten wordt het nieuwe stedelijk gebied ontwikkeld, waarmee Rotterdam als 21e-eeuwse metropool verder op de kaart komt te staan. Een brede plein met stedelijke functies en bijzondere hoogbouwprojecten grenst straks aan een grootschalig stadspark dat veel  groen toevoegt aan het havenbekken. Dit nieuwe stadspark, gelegen aan het begin van de Rijnhaven, wordt een aantrekkelijk openbaar gebied met een permanent stadsstrand en een educatief ‘getijdenpark’.

Bronnen: barcode architects, cobouw, bgsv.nl, dearchitect.nl, vastgoedmarkt.nl, nieuws.top010.nl, architectenweb, cobouw

Een derde van de Rijnhaven wordt gedempt om er een achttien hectare omvattend en grotendeels stadspark te realiseren. Ook de kades van de Wilhelminapier en Katendrecht krijgen meer groen en het wandelpad rond de Rijnhaven wordt verder afgemaakt.

Rondje Rijnhaven

Volgens Gerben van Dijk, burgerraadslid namens de ChristenUnie-SGP-fractie, geeft Rotterdam met de brede steun voor het plan een belangrijk signaal aan de stad en aan marktpartijen. ‘'We willen hier serieus werk van maken. Met dit plan wordt het een stuk stad voor alle Rotterdammers. Een extra park in de stad, betere beleving van het water en groen en wonen in alle segmenten.'' Met het plan wordt een grotere ambitie voor het verwezenlijken van ‘het rondje Rijnhaven’ als levendige publieke route gerealiseerd.

Drijvend, energieneutraal kantoor

Ondanks dat de realisatie pas wordt gestart in 2024, is er al een verandering te zien die past bij de toekomst van deze omgeving. De Rotterdamse Rijnhaven is de afgelopen jaren al voor verschillende drijvende projecten gebruikt, zoals het Drijvend Paviljoen en het Dobberend Bos, twintig bomen die drijven in oude boeien. 

Op 31 augustus 2020 arriveerde het Floating Office Rotterdam (FOR) in de Rijnhaven. In het bouwwerk van 90 bij 24 meter wordt het VN-klimaatinstituut Global Center on Adaptation (GCA) gehuisvest voor een periode van vijf tot tien jaar. Het is een uitstekend voorbeeld van circulair ontwerp: volledig recyclebaar en te hergebruiken. Daarnaast is het gebouw ‘off-grid’ en CO2-neutraal. Ook als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering, zal het blijven drijven.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Wil jij bijdragen aan dit project?

Wij zijn constant in gesprek met de partners van dit project en monitoren nauwkeurig welke functies er beschikbaar komen. WIl je graag bijdragen aan dit project? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. 

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Impressie Rijnhaven Rotterdam

Barcode Architects i.s.m. Gemeente Rotterdam

Voor de Rijnhaven zijn er impressies gemaakt die een beeld geven van de sfeer die de gemeente voorstaat. Het zijn nog geen ontwerpen maar het filmpje geeft een indruk wat er in de toekomst zou kunnen komen. 

Meer projecten

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld