HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Mall of The Netherlands
Home Oplossingen Projectenoverzicht Mall of The Netherlands

Mall of The Netherlands

Leidschendam 470 mio 200.000 m2 Q4 2017 - Q1 2021
Ook afgelopen jaar ondersteunde Velox veel projecten. Een van deze projecten was de Mall of The Netherlands; een gigantisch uitbreidings- en herontwikkelingsproject waar ontzettend veel bij komt kijken. 
Het huidige winkelcentrum Leidsenhage is helemaal overhoop gehaald en uitgebreid. Via Velox werkte er een team van professionals binnen de projectleiding & werkvoorbereiding. Er is een ondergrondse parkeergarage met bijna 1.300 plaatsen gekomen. Daar bovenop hebben diverse winkels zoals Costes en Rituals, een restaurantplaza en een bioscoop zich gevestigd. De opening van The Mall of the Netherlands was 18 maart 2021.

Werkzaamheden

In februari 2019 begonnen ze met de werkzaamheden aan de Berkenhove en Kamperfoelie. Hier is de lage luifel langs de winkels aan het plein verwijderd. Daarna is aan de zijkanten van het plein, buiten winkelopeningstijden, geheid voor de fundering van de ruwe cascovloer. Een maand later was de sloop van de gevel van het voormalige V&D-pand aan de beurt.

Voor 535 miljoen euro werden de 180 bestaande winkels ofwel grondig verspijkerd of zelfs compleet vervangen. Dat vergde wel een enorme bouwoperatie. Ruim honderd winkels werden opgekocht en moesten verhuizen.

The Mall of the Netherlands is opgebouwd uit gietbeton en geprefabriceerde horizontale en verticale betonelementen. Daarnaast bevat het gebouw een aanzienlijke hoeveelheid constructiestaal.

BREEAM-certificering

Het project heeft voor de ontwerpfase een BREEAM 4-sterrencertificaat behaald, in plaats van het beoogde BREEAM-NL 3-sterren certificaat. Opdrachtgever Unibail-Rodamco streeft naar een hoog certificaat als het gaat om duurzaamheid.

Locatie en doelgroep

Het voormalige winkelcentrum Leidsenhage ligt volgens Unibail-Rodamco op een ideale plek voor een transformatie tot winkelwalhalla van Nederland. Aan de rand van de stad Den Haag, midden in een metropoolregio met 2,4 miljoen inwoners en vlak bij snelwegen en OV-aanvoerroutes. Perfect voor het publiek waarop de ‘Mall of the Netherlands’ mikt: mensen met een hoog besteedbaar inkomen die van winkelen een dagje uit willen maken.

Om hinder voor het winkelende publiek te minimaliseren gebeurde veel werk ‘s nachts. Na winkelsluitingstijd pakte de aannemer onder meer het leidingwerk onder de passages, de nieuwe marmervloeren en de overkappingen aan. Ballast Nedam had vijf kilometer verderop een hub ingericht waarvandaan materialen werden aangevoerd. Dat maakte een logistiek systeem van just-in-time leveranties mogelijk.

Ontwikkelaar Teun Koek had het megawinkelproject opgedeeld in 32 ‘packages’, variërend van tourniquets en sprinklerinstallaties tot bouwkuipwerk. Dat had alles te maken met mogelijke wijzigingen. “Nevenaanneming is ongebruikelijk voor Nederland, maar zo doen we het elders in Europa ook”, zegt Koek. “Het maakt inspelen op veranderingen eenvoudiger.”

Meewerken op zo'n soort project? Bekijk dan eens onze vacatures, solliciteer op een open vacature, of neem direct contact op.

[

Bouwkundig BIM Modelleur:

“Toen ik in augustus 2018 benaderd werd voor een nieuw project, kon ik dankzij het snelle schakelen van Velox al binnen 3 weken aan de slag! In Leidschendam wordt het grootste winkelcentrum van Nederland gebouwd, beter bekend als ‘The Mall of the Netherlands’. Dit project is erg interessant vanwege de uitdagende werkzaamheden en de totale grootte van maar liefst 117.000 m2.”

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld