Het huidige winkelcentrum Leidsenhage wordt helemaal overhoop gehaald en uitgebreid. Via Velox werkte er een team van professionals binnen de projectleiding & werkvoorbereiding. Er komt een ondergrondse parkeergarage met bijna 1.300 plaatsen. Daar bovenop komen diverse winkels zoals Costes en Rituals, een restaurantplaza en een bioscoop. De opening van The Mall of the Netherlands staat gepland voor 2021.
In februari 2019 begonnen ze met de werkzaamheden aan de Berkenhove en Kamperfoelie. Hier is de lage luifel langs de winkels aan het plein verwijderd. Daarna is aan de zijkanten van het plein, buiten winkelopeningstijden, geheid voor de fundering van de ruwe cascovloer. Een maand later was de sloop van de gevel van het voormalige V&D-pand aan de beurt.
Voor 535 miljoen euro worden de 180 bestaande winkels ofwel grondig verspijkerd of zelfs compleet vervangen. Dat vergt wel een enorme bouwoperatie. Ruim honderd winkels werden opgekocht en moeten verhuizen.
The Mall of the Netherlands is opgebouwd uit gietbeton en geprefabriceerde horizontale en verticale betonelementen. Daarnaast bevat het gebouw een aanzienlijke hoeveelheid constructiestaal.
Het project heeft voor de ontwerpfase een BREEAM 4-sterrencertificaat behaald, in plaats van het beoogde BREEAM-NL 3-sterren certificaat. Opdrachtgever Unibail-Rodamco streeft naar een hoog certificaat als het gaat om duurzaamheid.
Het voormalige winkelcentrum Leidsenhage ligt volgens Unibail-Rodamco op een ideale plek voor een transformatie tot winkelwalhalla van Nederland. Aan de rand van de stad Den Haag, midden in een metropoolregio met 2,4 miljoen inwoners en vlak bij snelwegen en OV-aanvoerroutes. Perfect voor het publiek waarop de ‘Mall of the Netherlands’ mikt: mensen met een hoog besteedbaar inkomen die van winkelen een dagje uit willen maken.
Om hinder voor het winkelende publiek te minimaliseren gebeurt veel werk ‘s nachts. Na winkelsluitingstijd pakt de aannemer onder meer het leidingwerk onder de passages, de nieuwe marmervloeren en de overkappingen aan. Ballast Nedam heeft vijf kilometer verderop een hub ingericht waarvandaan materialen worden aangevoerd. Dat maakt een logistiek systeem van just-in-time leveranties mogelijk.
Ontwikkelaar Teun Koek heeft het megawinkelproject opgedeeld in 32 ‘packages’, variërend van tourniquets en sprinklerinstallaties tot bouwkuipwerk. Dat heeft alles te maken met mogelijke wijzigingen. “Nevenaanneming is ongebruikelijk voor Nederland, maar zo doen we het elders in Europa ook”, zegt Koek. “Het maakt inspelen op veranderingen eenvoudiger.”
Meewerken op zo'n soort project? Bekijk dan eens onze vacatures, solliciteer op een open vacature, of neem direct contact op.