VELOX WINTERFEEST
Dag(en)
: :
HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
De Koepel: van gevangenis naar multifunctioneel gebied
Home Oplossingen Projectenoverzicht De Koepel: van gevangenis naar multifunctioneel gebied

De Koepel: van gevangenis naar multifunctioneel gebied

In de eerste week van juni 2020 werd het startsein gegeven voor de bouw, restauratie, en functiewijziging van het iconische gebouw de Koepel in Haarlem. Het doel: de monumentale koepelgevangenis en het omliggende terrein aan de Harmenjansweg in Haarlem een publiek/maatschappelijke bestemming geven, met academisch onderwijs als hart. Op het koepelterrein worden ook nieuwe woningen gebouwd. Woningcorporatie Elan Wonen en studentenhuisvester DUWO hebben een deel van de grond van het Koepelcomplex gekocht om 250 studentenwoningen en 100 kleine sociale huurwoningen te bouwen.

Faciliteiten

De 250 studentenwoningen en 100 sociale huurwoningen worden compacte zelfstandige eenheden. Het academische onderwijs wordt terug naar Haarlem gehaald met de Haarlem University of Applied Sciences for Small & Medium Business. De onderwijsinstelling biedt verschillende bachelor- en masterprogramma’s op hbo- en wo-niveau.

De bioscoop komt in de nieuw te bouwen kelder onder het complex, genaamd de Filmkoepel. De kelder biedt ruimte voor zes zalen met in totaal zeshonderd stoelen. Ondernemers kunnen in de mkb-hub werkplekken reserveren waar zij per maand een vast bedrag voor betalen. Hier zijn er 700 van beschikbaar.

Sfeer

De Koepel moet een open, toegankelijke sfeer krijgen. Een plek waar Haarlemmers, studenten, toeristen en werkenden elkaar ontmoeten. Daarom komen er op verschillende plekken, zowel buiten als binnen, diverse horeca en groen. Ook komt er een mini-museum over Hannie Schaft, verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het unieke karakter van de oude Koepelgevangenis zal blijven bestaan: de cellen blijven intact, net als veel monumentale details.

Betrokken partijen

Opdrachtgevers: Stichting Panopticon & Duwo Amsterdam
Woningbouwcorporatie: Elan Wonen
Architecten: reA, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs BV & Architectenbureau J. van Stigt B.V 

Wil jij ook werken op zo'n project? Bekijk dan eens onze vacatures of neem direct contact met ons op.Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld