HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Internationaal Congrescentrum

Internationaal Congrescentrum

Vanaf halverwege 2018 tot november 2020 werd er gebouwd aan de uitbreiding van Rotterdam Ahoy. De uitbreiding bestond uit de 'RTM Stage', een unieke zaal die ingezet kan worden als auditorium en als concertzaal. Op de tweede en derde etage komen 35 break out rooms die los van elkaar of gezamenlijk kunnen worden gebruikt. Ook is er een geheel nieuw entreegebouw ontstaan van waaruit Ahoy Plaza, RTM Stage, de Beurs- & Evenementenhallen, de Ahoy Arena en alle nieuwe break out rooms bereikbaar zijn.

Twee Velox-professionals droegen bij aan dit toonaangevende project door hun kennis en kunde in te zetten binnen de bouwkundige en elektrotechnische uitvoering. Samen hebben zij voor zo'n 1900 uur geholpen dit project tot een succes te brengen.

OVER HET PROJECT

De uitbreiding is onderdeel van het grotere Hart van Zuid-project met een raming van € 330 miljoen! Ahoy is getransformeerd van een in zichzelf gekeerd complex naar een transparante en toegankelijke publiekstrekker met internationale standing. Hiervoor werden de beurshallen gerenoveerd: de beursvloeroppervlakte en het draagvermogen van vloeren en dak zijn vergroot. Ook is het complex uitgebreid met een ICC (Internationaal Congres Centrum). Dit bestaat uit een Popzaal, nieuwe horecavoorzieningen, foyers en break out rooms voor congressen.

Rotterdam, de zakelijke hotspot

Het congrescentrum met internationale allure telt vier verdiepingen en is rechtstreeks verbonden met Ahoy Plaza en de Beurs- & Evenementenhallen. Gemeente Rotterdam ziet de uitbreiding van Ahoy als een cadeau voor de stad. Projectmanager Hiddo den Hartog: "De populariteit van Rotterdam als (zakelijke) reisbestemming is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De komst van het Rotterdam Ahoy Convention Centre helpt de stad om door te groeien als zakelijke hotspot; steeds meer zakelijke gasten zullen naar Rotterdam afreizen. Dit zorgt voor een extra economische spin-off en werkgelegenheid voor de stad.”

Realisatie

Na de start van de ontwerpfase in 2014 werd in juli 2018 de eerste paal geslagen van de uitbreiding van de Rotterdamse evenementenaccommodatie. Na tien maanden behaalde de nieuwbouw een belangrijke mijlpaal: het bereiken van het hoogste punt van de RTM Stage. Eind 2020 zijn de deuren opengegaan voor bezoekers en in januari 2021 vond de officiële opening plaats.

 Bronnen: brem, hartvanzuidrotterdam.nl, eventbranche.nl, kraaijvanger, architectenweb 

Het grootst in meerdere opzichten

De uitbreiding van Ahoy behelst maar liefst 35.000 vierkante meter. Dat is een flinke opschaling vergeleken met de huidige 60.000 vierkante meter. De RTM stage is niet alleen het grootste auditorium én de grootste theaterzaal van Nederland (capaciteit 2.750) maar is, nu de stoelen compleet verwijderd zijn, een muziekzaal voor concerten en events tot 7.000 personen. RTM Stage is daarmee zowel op congres-/theater- als op concertgebied uniek in Nederland.

Zintuigelijke prikkeling

Het ontwerp maximaliseert de invulling van een behoefte; enerzijds ondersteunt het de spanning van een evenement-bezoek, anderzijds biedt het de rust waarin ruimte is voor een intuïtieve oriëntatie. Het plan draagt bij aan de zintuiglijke prikkeling die hoort bij evenementen. Het ontwerp van Kraaijvanger zorgt voor een perfecte logistieke afstemming van de verschillende bezoekersstromen voor bijvoorbeeld drie tegelijkertijd gehouden evenementen.

Betrokken partijen

Naast Kraaijvanger Architects als architect van het complex, is - namens de opdrachtgever Hart van Zuid v.o.f. (Consortium Heijmans en Ballast Nedam) - het heitoezicht bij de installatie van circa 1.000 Vibropalen verzorgd door Brem funderingsexpertise B.V.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Lees ook

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld