HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Dé nieuwe stadswijk in Hoofddorp: Hyde Park

Dé nieuwe stadswijk in Hoofddorp: Hyde Park

Een stadswijk met een grootstedelijke en internationale uitstraling, gemakswinkels, sportfaciliteiten en horecagelegenheden. En natuurlijk een woonwijk met circa. 3.800 woningen. Dat is Hyde Park in Hoofddorp. Deze nieuwe stadswijk komt naast NS-station Hoofddorp en op loopafstand van een park en het winkelcentrum van Hoofddorp. Lees hieronder verder.
OVER HET PROJECT

Hyde Park is dé nieuwe stadswijk met hoofdstedelijke allure op een steenworp afstand van Amsterdam. Hyde Park is groen en levendig. Koop- en huurwoningen voor diverse doelgroepen, designarchitectuur, riante balkons en dakterrassen en veel aandacht voor de publieke ruimte maken Hyde Park tot een bijzonder aangename plek om te wonen.

Ontwerp

Barcode Architects heeft in 2019 samen met Snippe Projecten en IC-Netherlands tijdens de Provada het ontwerp gepresenteerd voor het eerste blok van Hyde Park Hoofddorp. Het gaat om een gevarieerd ensemble van volumes rond een landschappelijke binnentuin. Het plan Hyde Park voorziet in totaal vierhonderd woningen en 250 parkeerplaatsen.

Het ontwerp kenmerkt zich door een diversiteit van hoge verspringende huizen die samen een architectonisch ensemble vormen. Zowel in hoogte als grillige dakvorm wordt geëxperimenteerd, waarbij nieuwe stedelijke woonvormen en kwaliteiten ontstaan. Dit resulteert in een ambitieuze mix van woningtypologieën dat aansluit bij een brede doelgroep bewoners – van waterlofts tot maisonnettes, van dakterraswoningen tot studio appartementen.

Een van de woonblokken bestaat uit negen thematisch vormgegeven gebouwen met namen als ‘big loggias house’ en ‘green houses’. Het zijn voornamelijk getrapte volumes met ruime terrassen en op sommige plekken glazen kassen voor het verbouwen van groenten of als extra kamer. Hoewel alle gebouwen andere vormen, afmetingen, kleuren en materialen hebben, vormen ze wel een duidelijk geheel.

Op straatniveau

Winkels en horecagelegenheden, afgewisseld met entrees van beneden- en bovenwoningen, zorgen voor sfeer op straatniveau. Aan de binnenzijde bevindt zich een grote hoftuin, waar kinderen kunnen spelen en informele zitjes uitnodigen om te ontspannen in het groen. Op meerdere plekken in het blok geven grote openingen in het gebouw toegang tot de binnenplaats. Dijk&co Landschapsarchitectuur heeft het ontwerp gemaakt voor de openbare ruimten van de wijk. In 2021 is de bouw van de openbare ruimtes van Hyde Park gestart. Er komt een duurzaam watersysteem met geselecteerde beplantings- en boomtypen waardoor er goed beheerbare plantvakken ontstaan.

Populaire woonwijk

Beukenhorst-West was enkele tientallen jaren geleden een florerend kantorenpark. Maar inmiddels zijn de kantoren verouderd en niet duurzaam. Veel kantoren kennen ook een flinke leegstand. Hyde Park heeft de afgelopen periode meer dan 100.000 m2 kantoorruimte, verspreid over 15 kantoorgebouwen, aangekocht voor sloop-nieuwbouw. Naast vele koopwoningen gaat Hyde Park tevens 120 sociale huurwoningen en 500 studentenwoningen realiseren. De bedoeling is dat Hyde Park een wijk gaat worden voor iedereen, van jonge starters tot senioren en alles daartussen in.

 Bronnen: architectenweb, MVRDV, dearchitect.nl, amsterdamwoont.nl, hydeparkishere.nl, architectuur.nl 

De verwachting is dat Hyde Park een populaire woonwijk wordt, vanwege de centrale ligging en de visie van MVRDV om hoogwaardige woningen en commerciële voorzieningen te introduceren. Hiermee ontstaat een belangrijke stedenbouwkundige ontwikkeling voor het gebied Beukenhorst-West, gelegen tussen het station en centrum van Hoofddorp.

Hoofddorp opwaarderen

Door hoogwaardige gebouwen te realiseren met geluiddichte binnentuinen wordt een zonnige en nieuwe groene stadswijk gerealiseerd. Een belangrijk kenmerk zijn de 'bezuinigingen' in de gebouwen die resulteren in maximaal zonlicht en parkzicht voor bewoners. Diversiteit wordt verder bereikt door bouwblokken op te splitsen in verschillende Hoofddorpse woningen. Het masterplan draagt bij aan het opwaarderen van Hoofddorp tot een toekomstbestendige en bruisende stad waar werken, wonen en recreëren naast elkaar bestaan.

Betrokken partijen

Project Hyde Park is een samenwerking tussen Barcode Architects, Snippe Projecten en IC-Netherlands. Het stedenbouwkundig plan is van Winy Maas van MVRDV. BPD, Bouwfonds Property Development, gaat samen met Snippe Projecten Hyde Park in Hoofddorp realiseren. Walter de Boer, CEO van BPD: '‘Ik ben onder de indruk van die klantbenadering waarin persoonlijke aanpak en beleving centraal staan. Van onze kant leveren we graag de expertise, kennis en kunde om dit fantastische project succesvol samen te realiseren.’'

Voor de ontwikkeling van de blokken is een groep architectenbureaus aangesteld, waaronder Barcode, Team V, MVSA, Manuelle Gautrand en Studio Nine Dots.

1 miljard euro

De toekomstige wijk speelt in op de grote behoefte aan woningen in de Haarlemmermeer. Op dit moment zijn er al meer dan 9.000 geïnteresseerden voor de nieuwste stadswijk in de Metropoolregio Amsterdam.

De woonwijk heeft – na realisatie – een verkoopwaarde van meer dan één miljard euro. In September 2020 is de verkoop en bouw van de eerste woningen gestart. Het gehele project wordt in verschillende fases gebouwd. Naar schatting zal elke drie maanden de bouw starten van een nieuw blok. Vanaf 2023 worden de eerste woningen opgeleverd en in 2026 zal het hele gebied gereed zijn.  

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Wil jij bijdragen aan dit project?

Wij zijn constant in gesprek met de partners van dit project en monitoren nauwkeurig welke functies er beschikbaar komen. WIl je graag bijdragen aan dit project? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. 

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Meer projecten

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld