HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Het Guldenwater

Het Guldenwater

Project Het Guldenwater, waarvan de naam een verwijzing is naar de rijke geschiedenis van Delft, omvat de bouw van 184 woningen. Hiervan zijn er 7 grondgebonden parkwoningen en 177 appartementen. Guldenwater, gelegen nabij het station van Delft, bestaat uit 5 gebouwen van verschillende signatuur met binnentuin en daaronder een parkeergarage. De woningen zijn standaard gasloos en daarmee ‘all electric’ uitgevoerd. Tevens zijn de parkwoningen energieneutraal. De appartementen zijn dat bijna.
OVER HET PROJECT

De koopappartementen variëren van 44 tot 139 m2 en hebben balkons op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten. Er zijn ook een aantal appartementen met een royaal dakterras. De parkwoningen hebben vier verdiepingen van in totaal 199 m2 met een tuin en de mogelijkheid voor een dakterras. Ballast Nedam Development bracht 41 van deze appartementen en de 7 parkwoningen in verkoop. De overige woningen zijn in het vrije sector-segment verhuurd.

Dit project is onderdeel van de herontwikkeling van het stationsgebied van Delft: Nieuw Delft. Door het onder de grond laten verdwijnen van het spoor en de parkeerplaatsen is de realisatie van dit woningbouwproject mogelijk gemaakt.

Duurzaamheid staat centraal binnen alle woningen

Naast dat Guldenwater volledig gasloos is uitgevoerd, zullen zonnepanelen op het dak voorzien in de energiebehoefte voor de opwekking van warmte voor warmtapwater. In het project is veel aandacht besteed aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. Energetisch is het project klimaatneutraal. Verder is ten behoeve van de woningen een WKO-installatie gerealiseerd met de bodem als warmtebron.

De vijf woningblokken vormden een grotere ontwikkeling van Ballast Nedam. “Door deze ontwikkeling in kleinere onderdelen op te knippen, ontstaat een goede voedingsbodem voor een levendig en nieuw stuk binnenstad dat qua maat en schaal prima matcht met het historische centrum van Delft”, zegt Coen Kampstra namens FARO Architecten.

 Bronnen: nieuwdelft.nl, devolpment.ballast-nedam.nl, Stedenbouw, moke architecten, faro architecten, ballast-nedam west 

Meerdere indelingsmogelijkheden

“Guldenwater biedt een ideaal woonmilieu: hoogstedelijk met alle vereiste voorzieningen binnen handbereik, het station letterlijk om de hoek en tóch rustig en aangenaam.” Het door FARO Architecten gemaakte ontwerp leverde eveneens een bijdrage aan plezierig en comfortabel wonen. De woningen kenmerken zich door ruime plattegronden met meerdere indelingsmogelijkheden. In de plint van de blokken zijn woningen gerealiseerd met extra hoogte en insteekvloeren. Daarnaast kan de architectuur van de woningblokken worden aangemerkt als eigentijds, met een knipoog naar het verleden.

De uitwerking gebeurde in een geïntegreerd BIM-model. Het model is opgebouwd conform een met Ballast Nedam overeengekomen BIM-protocol dat ruimschoots voldoet aan het ILS. FARO heeft ook het glooiende maaiveld van de binnentuin op het parkeerdek gemodelleerd. Er is veelvuldig afgestemd met andere partijen vanwege de aanwezige hoogteverschillen en de integratie van het aangrenzende blok van Moke architecten op de gemeenschappelijke parkeergarage.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

meer projecten

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld