HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Het Binnenhof in Den Haag: Terug in de Tijd
Home Oplossingen Projectenoverzicht Het Binnenhof in Den Haag: Terug in de Tijd

Het Binnenhof in Den Haag: Terug in de Tijd

Den Haag 490 mio 89.000 m2 Q2 2022 - Q4 2026
Het Binnenhof, oftewel het centrum van de Nederlandse democratie, wordt de komende jaren drastisch gerenoveerd. Om dat voor elkaar te krijgen, moet het politieke gebouw voor het eerst in acht eeuwen helemaal leeg gehaald worden. Een operationeel, maatschappelijk én cultureel intensieve klus. Met als uiteindelijke doel: een nieuwe, duurzame thuisbasis voor de Tweede Kamer, de Raad van State, de Eerste Kamer en Algemene Zaken.

Een historische plek vol verborgen schatten

Het Binnenhof is in alle opzichten een unieke plek. Elke muur, elk raam en elke ruimte heeft haar eigen verhaal in politiek, historisch en bouwkundig opzicht. De meubels, de verlichting, de lichtkoepel met glas in lood en de houten lambriseringen zijn in de afgelopen honderd jaar niet veranderd of vervangen en geven je het gevoel alsof je zo in een tijdmachine bent gestapt. Recht in de wereld van de neo-renaissance, met bijzonder gedetailleerde afwerkingen.

Tijdens het leeghalen van het complex zijn al diverse verborgen schatten gevonden, zoals een geheime drankvoorraad, oude muurwerken uit de 15e eeuw en ingestorte traptreden. Wat er nog meer tevoorschijn zal komen, is een verrassing.

Functionaliteit en duurzaamheid voorop

De Binnenhof renovatie wordt gekenmerkt door de woorden ‘sober’ en ‘doelmatig’. De belangrijkste verbeteringen zijn namelijk functioneel van aard. Denk hierbij aan het vervangen van technische installaties als het ventilatiesysteem, elektronische voorzieningen, de IT-structuur en de brandveiligheid. Het zijn misschien niet de meest inspirerende verbeteringen, maar ze zorgen wel voor een veilig, goed en langdurig functionerend politiek Den Haag.

Ook duurzaamheid staat voorop tijdens deze renovatie en worden er verschillende maatregelen genomen om daar uiting aan te geven. Het binnenklimaat wordt verbeterd en de plafonds, het houtwerk en het glas in lood worden hersteld voor een optimale werkruimte.

Cultuurhistorisch erfgoed en 96 stijlkamers

Het Binnenhof mag gerust als nationaal monument gezien worden en bevat bovendien 96 verschillende stijlkamers. Dit zijn ruimtes met oorspronkelijke afmetingen, waarin een ensemble van samenhangende interieurelementen uit een bepaalde tijd aanwezig is. Het totaalpakket aan ruimte, aankleding en meubilair moet dus passen binnen één bepaalde stijl. Bekende stijlkamers uit het Binnenhof zijn de Ridderzaal, de vergaderzaal van de Eerste Kamer en de Trêveszaal.

Alle historische interieurstukken worden zorgvuldig gedocumenteerd, ingepakt, gelabeld en opgeslagen. Ook de vaste waardevolle onderdelen zoals de trappen, vloeren en plafonds worden zorgvuldig in kaart gebracht en beschermd tegen verlies of schade tijdens de renovatie.

De renovatie van dit soort historische interieurstukken en unieke stijlkamers kost uiteraard veel tijd, precisie en vakmanschap. Het totale project zou tussen de vijf en tien jaar kunnen gaan duren.

Wil je ook helpen om project Binnenhof te realiseren?

Velox draagt bij aan dit project met twee collega’s binnen de werkvoorbereiding. Wil jij jouw vakkennis inzetten voor project Binnenhof of een vergelijkbaar project? Bekijk dan hier onze vacatures, stuur een open inschrijving in of neem direct contact met ons op. Tot snel!

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Nino Klieverik