Het dagelijkse aantal reizigers van station Groningen groeit naar verwachting van 33.000 nu naar zo’n 44.000 in 2030. Om tegemoet te komen aan de wensen van treinreizigers en om de uitbreiding van treinverkeer rond Groningen mogelijk te maken, zijn forse ingrepen nodig aan het spoor en het station. Daarmee werkt ProRail aan de bereikbaarheid van Groningen, een betere OV-verbinding en een aantrekkelijker station.
Het project staat in het teken van het verbinden van de noord- en zuidzijde van het station met ondergrondse passages voor voetgangers en fietsers. Aan de zuidkant komt een busstation die bussen via een busonderdoorgang kunnen bereiken. Er komt meer parkeerruimte voor fietsen en er komt een nieuw stukje stad aan de zuidzijde van het station met ruimte voor wonen, werken en verblijven.
Het station biedt ruimte aan meer treinen
Station Groningen gaat ruimte bieden aan meer treinen. Regionale treinen kunnen straks doorrijden van Veendam naar Delfzijl en van Roodeschool naar Nieuweschans en Leer. Daarnaast wordt de overstap van trein naar fiets of bus en andersom gemakkelijker.
In de nieuwe situatie telt station Groningen vier perronpleinen met zeven sporen waar treinen aankomen en vertrekken. De eerste drie zijn voor regionale treinen, de achterste vier zijn voor de treinen van NS in de richting van Zwolle. Ook komt tussen station Groningen en station Groningen Europapark een vierde spoor. Dit is nodig omdat meer treinen gaan rijden.
Voetgangerspassage zorgt voor verbinding
Om de nieuwe sporen en perrons te kunnen bereiken, komt er een voetgangerspassage onder de sporen door. Hierdoor kunnen reizigers snel en veilig de perrons bereiken, maar wordt ook de binnenstad verbonden met de Rivierenbuurt en andersom.
Naast de voetgangerspassage komt een fietstunnel. Hierdoor kunnen reizigers snel van hun fiets naar de trein of bus en kunnen fietsers snel van de binnenstad naar de zuidelijker wijken. Aan het einde van de tunnel komt een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor 5.000 fietsen.