HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Forse ingrepen aan De Spoorzone in Groningen
Home Oplossingen Projectenoverzicht Forse ingrepen aan De Spoorzone in Groningen

Forse ingrepen aan De Spoorzone in Groningen

Groningen 275 mio 5.000 m2 Q3 2020 - Q3 2023
Het dagelijkse aantal reizigers van station Groningen groeit naar verwachting van 33.000 nu naar zo’n 44.000 in 2030. Om tegemoet te komen aan de wensen van treinreizigers en om de uitbreiding van treinverkeer rond Groningen mogelijk te maken, zijn forse ingrepen nodig aan het spoor en het station. Daarmee werkt ProRail aan de bereikbaarheid van Groningen, een betere OV-verbinding en een aantrekkelijker station.  

Het project staat in het teken van het verbinden van de noord- en zuidzijde van het station met ondergrondse passages voor voetgangers en fietsers. Aan de zuidkant komt een busstation die bussen via een busonderdoorgang kunnen bereiken. Er komt meer parkeerruimte voor fietsen en er komt een nieuw stukje stad aan de zuidzijde van het station met ruimte voor wonen, werken en verblijven.

Het station biedt ruimte aan meer treinen

Station Groningen gaat ruimte bieden aan meer treinen. Regionale treinen kunnen straks doorrijden van Veendam naar Delfzijl en van Roodeschool naar Nieuweschans en Leer. Daarnaast wordt de overstap van trein naar fiets of bus en andersom gemakkelijker.

In de nieuwe situatie telt station Groningen vier perronpleinen met zeven sporen waar treinen aankomen en vertrekken. De eerste drie zijn voor regionale treinen, de achterste vier zijn voor de treinen van NS in de richting van Zwolle. Ook komt tussen station Groningen en station Groningen Europapark een vierde spoor. Dit is nodig omdat meer treinen gaan rijden. 

Voetgangerspassage zorgt voor verbinding

Om de nieuwe sporen en perrons te kunnen bereiken, komt er een voetgangerspassage onder de sporen door. Hierdoor kunnen reizigers snel en veilig de perrons bereiken, maar wordt ook de binnenstad verbonden met de Rivierenbuurt en andersom.

Naast de voetgangerspassage komt een fietstunnel. Hierdoor kunnen reizigers snel van hun fiets naar de trein of bus en kunnen fietsers snel van de binnenstad naar de zuidelijker wijken. Aan het einde van de tunnel komt een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor 5.000 fietsen.

Een nieuw stukje stad

Aan de zuidzijde komt een tweede hoofdentree van het station. Door de verplaatsing van het opstelterrein ontstaat ook ruimte voor een nieuw stukje stad met een mix van functies als wonen, werken en verblijven.

Voor de voorkant van het station komt een integraal ontwerp om het stationsgebied beter te laten aansluiten op de binnenstad. Doordat het busstation verhuist, ontstaat ook ruimte aan de voorzijde. Het uitgangspunt voor de plannen is dat het Stadsbalkon behouden blijft.

Betrokken partijen

De opdrachtgevers zijn de gemeente Groningen, de provincie Groningen en ProRail. Db-m (Dutch build-management) is verantwoordelijk voor het bouwmanagement en TAK Architecten en Koen van Velsen architecten voor de architectuur. Strukton is de hoofdaannemer, en NL Architects en Movares zijn aangesteld als adviseurs.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Bekijk ook alle projectartikelen!

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Timelapse van bouw opstelterrein

Begin 2020 werd er non-stop gewerkt aan het gloednieuwe opstelterrein De Vork in Haren, waarna het begin juni in gebruik werd genomen. De Vork is maar liefst 22 hectare groot en vervangt het opstelterrein aan de zuidzijde van station Groningen. Dat opstelterrein werd in de zomer van 2020 gesloopt. Al in 2017 vonden de eerste werkzaamheden voor het opstelterrein plaats, de daadwerkelijke aanleg van het nieuwe opstelterrein, onderdeel van het project Groningen Spoorzone, startte in 2019.

ProRail deelde een timelapse en cijfers over dit rangeerterrein:

  • 320.000 kuub zand
  • 3 kilometer riolering
  • 10 kilometer drainage
  • 35.000 ton ballast
  • 12 kilometer spoor
  • 26 wissels
  • 55 bovenleidingsportalen, met 150 funderingen en 25 kilometer bovenleidingsdraad.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld