Aan de zuidzijde komt een tweede hoofdentree van het station. Door de verplaatsing van het opstelterrein ontstaat ook ruimte voor een nieuw stukje stad met een mix van functies als wonen, werken en verblijven.
Voor de voorkant van het station komt een integraal ontwerp om het stationsgebied beter te laten aansluiten op de binnenstad. Doordat het busstation verhuist, ontstaat ook ruimte aan de voorzijde. Het uitgangspunt voor de plannen is dat het Stadsbalkon behouden blijft.
De opdrachtgevers zijn de gemeente Groningen, de provincie Groningen en ProRail. Db-m (Dutch build-management) is verantwoordelijk voor het bouwmanagement en TAK Architecten en Koen van Velsen architecten voor de architectuur. Strukton is de hoofdaannemer, en NL Architects en Movares zijn aangesteld als adviseurs.
Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Bekijk ook alle projectartikelen!
Begin 2020 werd er non-stop gewerkt aan het gloednieuwe opstelterrein De Vork in Haren, waarna het begin juni in gebruik werd genomen. De Vork is maar liefst 22 hectare groot en vervangt het opstelterrein aan de zuidzijde van station Groningen. Dat opstelterrein werd in de zomer van 2020 gesloopt. Al in 2017 vonden de eerste werkzaamheden voor het opstelterrein plaats, de daadwerkelijke aanleg van het nieuwe opstelterrein, onderdeel van het project Groningen Spoorzone, startte in 2019.
ProRail deelde een timelapse en cijfers over dit rangeerterrein: