HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Feringa Building
Home Oplossingen Projectenoverzicht Feringa Building

Feringa Building

Groningen 250 mio 64.000 m2 Q3 2019 - Q2 2023
Het is één van de grootste en meest indrukwekkende universiteitsgebouwen van Nederland die in opdracht van de Rijksuniversiteit Goningen (RUG) wordt gebouwd: de Feringa Building. Een project van 64.000 m2 groot met een slim ontwerp boordevol state-of-the-art faciliteiten. Dé thuisbasis voor bèta-technisch onderwijs. Op woensdag 18 september 2019 is de bouw officieel van start gegaan.

De Feringa Building, vernoemd naar de Groningse hoogleraar Ben Feringa die in 2016 de Nobelprijs voor de natuurkunde ontving, wordt de nieuwe thuisbasis voor de Faculty of Science and Engineering.

Het complex wordt 260 meter lang, 63 meter breed en krijgt vijf verdiepingen met een extra verdieping voor de installaties. Het nieuwe gebouw krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels en zal zo'n 1400 studenten en 850 medewerkers huisvesten. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijke brede looproute die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus.

Naast kantoor- en collegeruimtes zal het gebouw ook een breed scala aan bijzondere laboratoria bevatten, waaronder fysische, (bio)chemische en trillingsvrije labs. Uiteraard komt er ook een restaurant, daar kunnen 250 mensen tegelijkertijd aan tafel.

Duurzaam ontwerp

Er zijn tal van elementen die samen het complex duurzaam maken, zoals: 
• optimale isolatie
• HR++ glas
• 900 m2 aan zonnepanelen voor zo'n 120 duizend Wattpiek
• LED-verlichting
• gasloze verwarming
• g
eothermisch verwarmings- en koelsysteem (‘WKO’) met warmtepompen
• e
nergiebesparende automatisch sluitende zuurkasten

 Bronnen: Ballast-Nedam, Rijks Universiteit Groningen, ukrant.nl 

Indeling

De begane grond en de eerste verdieping vormen de ‘Plint’, die onderdak biedt aan het onderzoekscluster, de cleanrooms en het atrium, wat een grote entree is, geschikt voor tentoonstellingen, conferenties en als een plek om te ontmoeten, te studeren en te pauzeren. Tevens biedt het toegang tot: 

• het auditorium (grote collegezaal)
• een vergaderruimte
• sociale hoeken
• werkplekken voor studenten
• het restaurant met buitenterras

Voortgang van de bouw

Na afronding van de ruim 2.000 funderingspalen van de Feringa Building begin 2020, is er in de eerste helft van 2020 hard gewerkt aan onder meer de inrit van de fietsenkelder, de grote collegezaal, de vloeren van de cleanrooms en het maken van diverse seismische poeren en wanden. De eerste staalconstructies en constructieve wanden van de Feringa Building kwamen in september 2020 boven het maaiveld uit.

Betrokken partijen

Het inrichten van de laboratoria voor de Feringa Building is door de RUG gegund aan het Duitse bedrijf Wesemann. Met zo’n 3 km aan labtafels, 3.500 gastappunten, 450 zuurkasten, 35 laserlabs (klasse 3B en 4) en 9 klimaat- en koudekamers heeft Wesemann een flinke rol in de afbouwfase van het nieuwe universiteitsgebouw.

De Groot-Lammerink gaat alle installaties plaatsen die nodig zijn voor het klimaat, het water en de elektriciteitsvoorziening van het gebouw. De installateur blijft de eerste tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

Ballast Nedam is de hoofdaannemer, en kaan Architecten Rotterdam en Ector Hoogstad Architecten zijn ook bij het project betrokken.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Tijdens de bouw van de Feringa Building

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Nino Klieverik