Depot Boijmans van Beuningen

In september 2020 ging het officieel open: het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Drie en een half jaar na de start op 17 maart 2017 stapten de eerste bezoekers het eerste publiek toegankelijke museumdepot binnen. Het is niet zomaar een project, want dit bijzondere complex in het Museumpark van zo'n 15.000 vierkante meter groot is een wereldprimeur. Waarom dat is lees je hieronder.
OVER HET PROJECT

Het werk omvatte onder andere het bouwen van het collectiegebouw met een museale opslag van kunstobjecten, een expertisecentrum voor beheer en onderhoud, een filmzaal, presentatieruimtes en een entree met koffiecorner ten behoeve van het Museum Boijmans Van Beuningen. Het is ook nog eens een duurzaam project vanwege de warmte-koude opslag, de regenwateropslag, de grijswater-opslag, en het gebruik van materialen met een duurzame herkomst, zoals gerecycled beton.

Waarom zo'n nieuw depot?

Al 170 jaar lang groeit de wereldberoemde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Momenteel bezit het zo'n 151.000 objecten waarvan slechts 1 op de 10 tentoongesteld werd. De rest lag verspreid in de vele depots en was niet toegankelijk voor publiek. Naast dat vele stukken achter slot en grendel lagen, lag op die opslagplaatsen ook aantasting en wateroverlast op de loer en liet de veiligheid en duurzaamheid te wensen over. 

Het is voor het eerst dat een museum het volledige depot toegankelijk maakt voor publiek. De objecten zijn niet alleen te bezichtigen, maar bezoekers kunnen ook zien hoe er onderhouden, gerestaureerd en geconserveerd wordt. Echter, de eerste plannen waren om 20 of 40 procent toegankelijk te maken.

Maar op een bepaald moment vroeg de Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans van Beuningen zich af: 'Waarom maken we het niet volledig toegankelijk?' De uitdrukking 'Uit het oog, uit het hart' geldt niet meer voor Ex zijn museum. “Veel van wat musea doen, gebeurt in het donker. We wilden een deel ervan in het licht brengen", zegt hij.

En zo geschiedde het. Het museum besteedt in 2019 bijna 85 miljoen euro aan het Depot Boijmans van Beuningen, een glinsterend, spiegelend gebouw dat Ex de 'Ark van Noach' noemt.

Een sprong voorwaarts voor Rotterdam

Nu het museum opgeleverd is, zal het depot de volledige collectie van 151.000 kunstwerken van het museum bevatten, evenals kantoren van curatoren, conservatiestudio's, een bioscoop, een restaurant en een daktuin. Bezoekers kunnen onder begeleiding van gidsen en bewakers tussen de opbergrekken lopen. Ex hoopt dat het 150.000 tot 250.000 mensen per jaar zal aantrekken.

Dit project is een sprong voorwaarts voor Rotterdam en het vertegenwoordigt een verschuiving in het denken over de toegang van het publiek tot alles wat een instelling bezit. Gemiddeld is ongeveer 6 tot 7 procent van de meeste grote museumbezit op elk moment te zien, aldus Ex. 

Aangezien museumcollecties de afgelopen decennia steeds uitgebreider zijn geworden, proberen instellingen over de hele wereld twee primaire mandaten in evenwicht te brengen: enerzijds het beschermen en behouden van collecties en anderzijds het zoveel mogelijk delen met het publiek.

UFO

Van een steenworp afstand lijkt het alsof een vaartuig uit een meer geavanceerde beschaving in het centrum van Rotterdam is geland. De structuur is futuristisch, met muren van spiegelglas die zo'n 40 meter omhoog buigen en de grijze wolken en de gebroken skyline van de stad weerspiegelen.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Meer projectartikelen lezen? Bekijk ze hier.

Het museum vanbinnen

Een kijkje binnen nemen? Suzanne Mulder, verslaggever Rijnmond, neemt je mee door het museum en spreekt met mensen die het project hebben geholpen te realiseren.

Meer projecten

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld