Het uit 1968 stammend gebouw is oorspronkelijk ontworpen door architect Marius Duintjer. Nu zijn de technische installaties al meer dan tien jaar over de gemiddelde levensduur heen. Dus een grondige renovatie op dat vlak is zeker nodig. Ook moet het pand worden verduurzaamd zodat het vanaf 2023 voldoet aan alle eisen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. ''Nu heeft het gebouw energielabel F of G, dat moet beter'', aldus lucien Linger, Technisch medewerker van DNB. De ambities van DNB op het gebied van duurzaamheid zijn dus hoog. DNB streeft ernaar minimaal het certificaat BREEAM Excellent te behalen en verder de beginselen van circulair bouwen zo veel mogelijk toe te passen.
Imagoverandering
Al het goud en geld dat in Nederland circuleert, ligt opgeslagen in DNB. Om die reden staat de koninklijke marechaussee altijd paraat op de stoep. Echter, het beeld wat daarbij ontstaat is niet wat de bank graag wil uitstralen. Het bouwen van een apart cashcentrum heeft veel invloed gehad op de manier waarop het pand opengesteld en gerenoveerd gaat worden.
CO2-reductie
In november 2019 heeft De Nederlandsche Bank het voorlopig ontwerp voor de renovatie van zijn hoofdkantoor in Amsterdam gepresenteerd. Eind januari is het ontwerp van architectenbureau Mecanoo vastgesteld. En eind juni werd het definitieve ontwerp goedgekeurd.
Twee dingen zijn erg belangrijk voor het vernieuwde hoofdkwartier van DNB: het moet energiezuinig zijn en het moet een open en toegankelijk karakter krijgen. Sinds de jaren 50 is er bouwtechnisch veel veranderd, niet in de laatste plaats op het vlak van duurzaamheid. Evert Jan Bronda, projectmanager renovatie, vertelt: ''We zetten de euro in voor de maximale CO2-reductie. We hebben hier dus een CO2-reductie van 86 procent of meer als we klaar zijn. Hetzelfde geldt voor energieverbruik. Dat gaat ook met meer dan 80% naar beneden.''
Bronnen: banken.nl, architectenweb, stevensvandijck.nl, cobouw, dnb.nl, bouwtotaal.nl