VELOX WINTERFEEST
Dag(en)
: :
HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Datacenters Equinix
Home Oplossingen Projectenoverzicht Datacenters Equinix

Datacenters Equinix

Op het Science Park in Amsterdam wordt al meer dan een decennium gebouwd aan datacenters voor Equinix. In 2012 werd AM3 geopend, in 2017 AM4 en begin 2021 werd er gebouwd aan AM7. Aan de datacenters voor Equinix hebben drie Velox-professionals bijgedragen met in totaal zo'n 2550 manuren. Een Uitvoerder Bouwkunde, een BIM Modelleur Werktuigbouwkunde en een Uitvoerder Elektrotechniek hebben hun kennis en kunde ingezet om de datacenters gebruiksklaar te maken. Om ervoor te zorgen dat de datacenters 24 uur per dag enorme serverruimtes kunnen faciliteren voor internetverkeer en gegevensopslag. De datacenters zijn ontworpen door Benthem Crouwel Architects.

Duurzaam project

Uitgerust met thermische energieopslagsystemen waarmee opgewekte warmte kan worden gebruikt voor andere gebouwen op het Science Park, is het datacenter AM4 een van de meest duurzame in zijn soort. Het is ook een zeer flexibel gebouw, mocht de behoefte aan serverruimte in de toekomst veranderen.

De verdiepingshoogtes bieden de mogelijkheid om extra niveaus toe te voegen en de modulaire gevel kan eenvoudig worden gedemonteerd en gerecycled. Dit betekent dat het toekomstbestendige gebouw kan worden getransformeerd tot een laboratorium, kantoorruimte of zelfs appartementen als dat nodig is.

Restwarmte wordt hergebruikt

In zekere zin is er continu sprake van circulariteit. De energie die vrijkomt bij koeling wordt namelijk nu al deels hergebruikt en Equinix blijft zoeken naar afzetmogelijkheden voor restwarmte.

Uiterlijk buitenkant afhankelijk van weersomstandigheden en perspectief

De twee lagere volumes van AM3 en de hoogbouw AM4 zijn omgeven door een gracht die dient als eerste beveiligingslaag, een vriendelijker alternatief voor het traditionele hekwerk. Samen vormen de drie volumes een compact maar elegant ensemble met hun contrasterende façades van zwart en zilver aluminium.

De hoogbouw is gemaakt van driehoekige aluminium profielen, die aan de ene kant zwart zijn en aan de andere kant zilver. De profielen worden steeds smaller richting de top van het gebouw. Dit zorgt voor een optische illusie waardoor de toren er slanker en menselijker uitziet. Tevens bijzonder aan de buitenkant, is dat het van uiterlijk verandert met verschillende weersomstandigheden en afhankelijk van de hoek van waaruit je hem nadert. Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Bekijk ook alle projectartikelen!

 Bronnen: Benthem Crouwel Architecten Amsterdam, Pieters Bouwtechniek, Unica, RTL Nieuws 

Ontwerp door Benthem Crouwel Architecten Amsterdam

Grote digitale giants zoals Google en Microsoft

Fase 1 besloeg 120 duizend servers en 1555 datakasten. Daar kwamen er in fase twee nog 2645 datakasten bij. 

De nieuwe uitbreiding heeft vooral te maken met de opkomst van het internet of things: dat alle apparaten in de toekomst met het internet worden verbonden. Al die apparaten verwerken data, en die data moet ergens worden opgeslagen.

"Alle content en apps worden hier opgeslagen om ze zo dicht bij de gebruiker te krijgen" aldus Rick Pijpers, directeur marketing bij Equinix. "Je zult hier grote digitale giants aantreffen zoals Google en Microsoft, maar denk ook aan sociale media en grote contentpartijen als Netflix.'' In totaal verwerken de Amsterdamse datacentra van Equinix zo'n 38 procent van het Nederlandse dataverkeer.

Meer projecten

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld