HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Amare
Home Oplossingen Projectenoverzicht Amare

Amare

Den Haag 223,3 mio 100.000 Q2 2017 - Q3 2021
In september 2021 opent Amare de deuren. Dit nieuwe theater in Den Haag heeft een oppervlakte van bijna acht voetbalvelden. Er worden vier zalen gebouwd voor dansvoorstellingen, concerten en podiumkunst. Amare wordt het woonhuis voor zuiderstrandtheather, residentieorkest, Nederlands danstheater en Koninklijk conservatorium.

De bouw van Amare op het Haagse Spuiplein startte op 21 juni 2018 officieel. Wethouder Joris Wijsmuller (Cultuur) verrichtte de opening. Dat deed hij samen met burgemeester Pauline Krikke, de directeuren van de culturele instellingen en de projectontwikkelaar. Het cultuurcomplex

wordt zo'n 100.000 m2 groot;

telt 7 bouwlagen;

kent een raming van 223,3 miljoen euro;

en moet voorzien worden van het duurzaamheidcertificaat BREEAM-NL Excellent

Indeling en voorzieningen

Bij de twee entrees gaat men de dynamiek van cultureel al ervaren, zoals met gratis concerten. De theaterzaal ligt direct achter de foyer en biedt 1300 zitplaatsen. Op het grote podium komen dans, cabaret, opera's, musicals en theatervoorstellingen. Ook de backstage is groot. Het biedt ruimte voor enorme decors.

Op de tweede etage is de concertzaal gelegen. Deze biedt ruimte voor 1500 bezoekers. Het residentieorkest, andere grote orkesten en musici gaan daar optreden. De studio's van Nederlands danstheater liggen op de tweede verdieping. Metershoge ramen en een spiegelwand maken die ruimtes heel licht. Verderop ligt de repetitiezaal die met een uitschuifbare tribune ruimte heeft voor 200 personen.

Uniek is de daglichtkoepel. Ook hier zijn elementen voor de akoestiek aangebracht. Het conservatorium is te vinden vanaf de vierde etage. En op diezelfde etage ligt de vierde zaal van Amare, de ensemble-zaal. Overdag vindt er onderwijs plaats en 's avonds zo'n 300 concerten per jaar voor 600 toeschouwers per avond. Op de zesde zullen zo'n 1000 conservatoriumstudenten en 200 scholieren kunnen studeren. Zij worden in Amare opgeleid tot musicus of danser.

Duurzaamheid

Amare heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Het is echter niet standaard om een gebouw met theaterfuncties BREEAM te certificeren. Daarom wordt er een zogenaamd bespoke-traject doorlopen. Dit is samen met de Dutch Green Building Council (DGBC), de beheerder van BREEAM-NL, opgezet. Hierbij is dus sprake van een op maat gemaakte beoordelingsrichtlijn voor Amare.

Om in aanmerking te komen voor het certificaat is in beginsel goed nagedacht over het energie- en waterverbruik, materialisatie, welzijn van de gebruikers en de omgeving. Concreet kun je bij Amare denken aan de geplaatste LED-verlichting, zonnepanelen (+/- 4.000 m2), koudeopslag in de bodem en hemelwater voor het doorspoelen van de toiletten.

Betrokken partijen

Het gebouw is ontworpen naar de nieuwste akoestische inzichten door architecten Jo Coenen en NOAHH. De opdrachtgever is de gemeente Den Haag, bouwmanagement door db-m (Dutch Build-Management) en BOAG, de hoofdaannemers zijn Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw (samen bouwcombinatie Cadanz), en de installaties zijn aangelegd door Homij (E en W) en Dubotechniek (W).

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op. Bekijk ook alle projectartikelen!

Vloeroppervlakken (bvo) naar functie en hun afmetingen

  • Kantoorfunctie : 3.449 m²
  • Winkelfunctie : 1.335 m²
  • Onderwijsfunctie : 5.695 m²
  • Industriefunctie : 752 m²
  • Bijeenkomstfunctie : 4.182 m²
  • Regie / Editruimten : 115 m²
  • Studio's / Studieruimten : 9.646 m²
  • Theaterfunctie : 24.472 m²

  • Verkeersruimte (incl. foyers) : 15.000 m²
  • Opslag en bergingen : 2.000 m²

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld