ASML, ‘s werelds grootste fabriek als het gaat om computerchips, gaat (wederom) flink uitbreiden op haar campus in Veldhoven. Deze uitbreiding ter waarde van 1 miljard euro behelst vooral fabrieksruimte (met stofvrije cleanrooms) en laboratoria, maar ook kantoorruimte. Dit moet het mogelijk maken om ruimte te bieden aan zeker 16.000 werknemers, in plaats van de 6.000 werknemers die nu bij het bedrijf werkzaam zijn.
De ruimte is daarnaast hard nodig voor de chipmachines van ASML, want die zijn gigantisch groot – ongeveer zo groot als een bus. Want, hoe kleiner de chip zelf, hoe groter de machine die nodig is om die chip te maken. En aangezien de vraag naar de nieuwste, snelste en kleinste chips de pan uit rijst, doet ASML er alles aan om de vraag bij te kunnen houden. Uitbreiden dus.
Bij ASML staat innovatie voorop. Om innovatie mogelijk te maken, is samenwerking nodig. Daarom wil ASML zoveel mogelijk collega’s op één plek laten werken, zodat er zoveel mogelijk interactie en kruisbestuiving plaats kan vinden. Niet alleen tussen mensen onderling moet interactie mogelijk zijn: ook tussen mensen en de gebouwen op de campus! Of het nu gaat om een parkeerplaats vinden, een vergaderruimte boeken of de temperatuur in een kamer afstellen: het moet friction free verlopen. Daarnaast besteedt ASML veel aandacht aan de vraag hoe mensen het beste kunnen functioneren. Eén van de antwoorden op deze vraag is: verbinding. Niet alleen verbinding met collega’s onderling, maar ook met het bedrijf en het werk dat men daar verricht. Als die verbinding, of engagement zo je wil, duidelijk aanwezig is, kan innovatie ontstaan. Voor ASML is dát de motor waar het bedrijf op aangaat – en aan blijft gaan. Niet alleen binnen het eigen departement, maar ook in relatie tot de andere departementen: van productie tot klantenservice.
Voor een zo energieneutrale campus maakt ASML gebruik van bewezen technologie en kiest ze voor het BREEAM Excellent en WELL Gold of Platinum certificaat. Alle gebruikte energie is groen en de geproduceerde warmte wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Ook krijgt een gedeelte van de campus een wko-installatie. Hierin speelt onder andere technisch adviseur Deerns een centrale rol. Deerns adviseert over het gebruik van duurzame technologie op de campus en ondersteunt ASML waar mogelijk: of het nu gaat om de ontwikkeling van een nieuwe chipmachine, of bij een compleet nieuw gebouw.
Velox is bij dit project betrokken en zet professionals en engineers in die beschikken over de juiste kennis, expertise en ervaring. Wil jij jouw vakkennis inzetten voor project ASML of een vergelijkbaar project? Bekijk dan hier onze vacatures, stuur een open inschrijving in of neem direct contact met ons op. Tot snel!