HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Amsterdam Museum: Stadsmuseum van de toekomst
Home Oplossingen Projectenoverzicht Amsterdam Museum: Stadsmuseum van de toekomst

Amsterdam Museum: Stadsmuseum van de toekomst

Amsterdam 56 mio 10000 Q1 2022

Het Amsterdam Museum. Gevestigd in een historisch gebouw, dat onderdak biedt aan meer dan 100.00 objecten die verzameld zijn in de afgelopen vijf eeuwen – van regentenportretten tot trouwringen van het eerste homohuwelijk ter wereld. Veelzijdige objecten van cultureel en historisch belang.

Het gebouw zelf heeft vroeger gediend als klooster en als burgerweeshuis, tot het in 1975 tot museum gedoopt werd. Het is dus van origine niet ontworpen en gebouwd om als museum te dienen. Nadeel hiervan is dat het museum niet toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking, te kleine zaalafmetingen heeft (waardoor de collectie niet volledig getoond kan worden) en diverse bouwtechnische mankementen kent.

Vanwege de rijke geschiedenis van dit pand is er echter voor gekozen om dit gebouw te behouden en te renoveren, in plaats van te verhuizen naar een nieuwe locatie. Het gebruik van een bestaand gebouw is immers duurzamer dan nieuwbouw. Daarnaast is het behouden van dit rijksmonument een belangrijk onderdeel van de totale opdracht.

Velox heeft nauwe banden met dit project en levert diverse experts en bouwprofessionals aan, die beschikken over de juiste kennis en kwaliteiten om het renovatieproject tot een groot succes te brengen. Ben jij zo’n expert? Dan horen we heel graag van je! Laat je gegevens achter via onze contactpagina en draag jouw steentje bij aan dit culturele renovatieproject.

Een duurzame, zichtbare en vooral publieksvriendelijke plek

Er is voor gekozen om het Amsterdam Museum volledig te renoveren, tot een plek die ruimte biedt voor de collectie en het publiek, toegankelijk is voor iedereen, zichtbaarder wordt in de stad én duurzaam van aard is. Het museum – met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter – wil uiteindelijk zo’n 350.000 bezoekers per jaar kunnen verwelkomen.

Om dit project te verwezenlijken, heeft het museum een bedrag van 56,2 miljoen euro van de gemeente gekregen en wil hier zelf nog 15 miljoen euro aan toevoegen. Aan architectenbureau Neutelings Riedijk Architects de uitdaging om deze logistiek intensieve opdracht voor elkaar te krijgen.

Het stadsmuseum van de toekomst

Het aan de Kalverstraat gevestigde museum moet aanzienlijk meer ruimte krijgen voor de collectie, tijdelijke tentoonstellingen en educatiemogelijkheden. Zo komt er een multifunctionele werk- en ontvangstruimte, een groot auditorium en een vanzelfsprekende routing met een duidelijk begin, midden en einde. Daarnaast wordt het museum voor iedereen toegankelijk gemaakt – zowel op de begane grond als op de bovenste verdieping. De Stadshal zal straks de publieke entree hal worden en biedt ruimte aan diverse bezoekersvoorzieningen als de garderobe, het sanitair, de kassa en de informatiebalie. De Amsterdam Galerij zal – net als nu – toegankelijk blijven voor bezoekers zonder kaartje.

Een bijzondere plek voor duurzaamheid

Ook wordt er extra aandacht gegeven aan het verduurzamen van het gebouw. Oude delen van het pand worden volgens de huidige duurzaamheidsinzichten gerestaureerd in samenwerking met TPAHG Architecten. Er komen zonnepanelen en er wordt een warmte-koude opslag geïnstalleerd in de bodem. De installaties verbruiken weinig water en stroom, en regenwater wordt opgeslagen voor het bevloeien van de binnenplaatsen. Zo ontstaat een circulaire kringloop.

Tot slot wordt er zoveel mogelijk circulair materiaal gebruikt, zoals CLT-hout en hergebruikt materiaal voor de interieurafwerkingen. Het totale ontwerp is afgestemd op het BREEAM In-Use Excellent certificaat: een hoge waardering van de totale duurzaamheid dus. De hoop en verwachting is dat het museum op 27 oktober 2025 haar deuren opent, als de stad Amsterdam 750 jaar bestaat.

Wil je ook helpen om het project Amsterdam Museum te realiseren?

Velox is bij dit project betrokken en zet bouwprofessionals in die beschikken over de juiste kennis, expertise en ervaring. Wil jij jouw vakkennis inzetten voor het project Amsterdam Museum of een vergelijkbaar project? Bekijk dan hier onze vacatures, stuur een open inschrijving in of neem direct contact met ons op. Tot snel!

Vraag informatie op over het project

Wil je ook werken op het project of vergelijkbare projecten? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul rechts het formulier in, bekijk onze actuele vacatures of stuur ons een open inschrijving.


Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Tim Hansen Consultant Engineers Installatietechniek
Tim Hansen