HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Oplossingen Strategische personeelsplanning

Velox helpt organisaties bij een strategische personeelsplanning

Wat is strategische personeelsplanning (SPP) en waarom is strategische personeelsplanning belangrijk? Deze vragen krijgen wij als Velox regelmatig te horen. Met een strategische personeelsplanning ben je als organisatie beter voorbereid op mogelijke veranderingen en trends in de toekomst. Je leest hier meer over hoe een goede strategische personeelsplanning jouw organisatie kan klaarmaken voor de toekomst, en hoe Velox hierbij kan helpen!

Hoe helpt Velox de strategische personeelsplanning van jouw organisatie?

Velox kan je helpen met het bedenken en uitvoeren van je personeelsplanning in de bouw. Graag gaan wij in gesprek over zaken als marktontwikkelingen, toekomstige tenders, de interne capaciteit van je bedrijf en de doelstellingen voor de lange termijn. Zo kunnen wij minimaal zes maanden vooruit denken, om invulling te geven aan de projecten die net gegund zijn. Door onze voortdurende analyse van de markt en de beschikbaarheid van professionals in de bouw, lukt het ons om de juiste vakmensen met de juiste kwalificaties te vinden. Door een goede personeelsplanning voor de bouw van projecten verlaag je de kosten en verhoog je de kwaliteit van de uitvoering.

Wat is strategische personeelsplanning precies?

De betekenis of definitie van strategische personeelsplanning is het maken van personeelsbeleid dat gebaseerd is op een inschatting van de toekomstige vraag naar personeel. Een strategische personeelsplanning is per definitie gericht op mogelijke veranderingen en trends in de toekomst die invloed kunnen hebben op die vraag. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, bij je concurrenten, in je medewerkersbestand, je beschikbare budget maar ook een eventuele vertraging of uitstel van project.

Waarom kies je voor Velox bij een personeelsplanning?

Er zijn verschillende redenen waarom Velox je kan helpen bij een strategische personeelsplanning in de bouw. Ten eerste krijgen je medewerkers zelf meer inzicht in het bedrijf en hun rol daarin: wat gaat er goed? Wat kan er beter? Hoe kan ik daar aan bijdragen? Ook wordt duidelijk met welke scholing of begeleiding zij verder kunnen ontwikkelen, om beter tegemoet te komen aan de behoeften binnen de organisatie. Zo kun je je medewerkers optimaal inzetten en kunnen zij zich ontplooien. Daarnaast heb je een duidelijk overzicht van welke arbeidskrachten je in de toekomst zult moeten aantrekken om je toekomstige bedrijfsdoelstellingen te halen. Op die manier zorg je ervoor dat je bedrijf goed uitgerust en veerkrachtig de toekomst tegemoet treedt.

Voordelen strategische personeelsplanning

Er zijn veel voordelen van strategische personeelsplanning. Ten eerste krijgen je medewerkers zelf meer inzicht in het bedrijf en hun rol daarin: wat gaat er goed? Wat kan er beter? Hoe kan ik daar aan bijdragen? Ook wordt duidelijk met welke scholing of begeleiding zij verder kunnen ontwikkelen, om beter tegemoet te komen aan de behoeften binnen de organisatie. Zo kun je je medewerkers optimaal inzetten en kunnen zij zich ontplooien. Daarnaast heb je een duidelijk overzicht van welke arbeidskrachten je in de toekomst zult moeten aantrekken om je toekomstige bedrijfsdoelstellingen te halen. Op die manier zorg je ervoor dat je bedrijf goed uitgerust en veerkrachtig de toekomst tegemoet treedt.

Voorbeelden van een Strategische personeelsplanning

Een voorbeeld van strategische personeelsplanning is een model voor strategische personeelsplanning genaamd ‘Strategische personeelsplanning in 6 stappen’. Dit is een praktisch en pragmatisch model dat ontworpen is om het maximale uit je human capital te halen, en zo je organisatie succesvol te houden in een continue veranderende wereld. De strategische personeelsplanning in 6 stappen bestaat uit een externe analyse (stap 1), de bepaling van de missie, visie en strategie (stap 2), een het bepalen van de producten en diensten (stap 3), een gap-analyse van het benodigde en het beschikbare personeel (stap 4), het hieruit voortvloeiende actieplan strategische personeelsplanning (stap 5), en tenslotte het monitoren en de evaluatie van het plan (stap 6).

Meest gestelde vragen over de strategische personeelsplanning van Velox

  • wat is het doel van een strategische personeelsplanning? Het doel van strategische personeelsplanning is om je bedrijf toekomstbestendig in te richten. Dit doe je op verschillende manieren, bijvoorbeeld door met je medewerkers in gesprek te gaan over hun ontwikkeling en scholing en in te schatten hoeveel werk er over een paar jaar is. Op die manier kun je in een vroeg stadium op ontwikkelingen inspelen.
  • wat levert strategische personeelsplanning op? Een strategische personeelsplanning levert meer rust en een veerkrachtig bedrijf op. Zo voorkom je stress en problemen binnen je bedrijf. Dit is prettig voor alle betrokkenen binnen het bedrijf.
  • strategische personeelsplanning hoe pak je het aan? Het is handig om hiervoor een model voor strategische personeelsplanning te gebruiken. Er zijn verschillende modellen met een uiteenlopend aantal stappen, variërend van 3 of 5 tot 8 of zelfs 12 stappen, maar de grote lijnen komen vaak overeen. Een model voor strategische personeelsplanning bevat meestal een analyse van de huidige situatie, een bepaling van de bedrijfsdoelen, en een plan voor de toekomst.

Meer over Strategische personeelsplanning

Contact

Elke werkdag bereikbaar tussen 07:00 en 19:00

Wil je meer weten over hoe Velox je kan helpen bij een strategische personeelsplanning? Neem dan gerust contact met ons op. We voorzien je graag van alle gewenste informatie!
Arie Wallenburg Sales Consultant Bouwkunde
Arie Wallenburg