HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Column #07: Paul Laseur - woningmarkt
NIEUWS
18 oktober 2022 / 3

Column #07: Paul Laseur - woningmarkt


We zijn momenteel getuige van een ongekende kentering op de woningmarkt. Nooit eerder had de makelaarsvereniging NVM zo’n harde daling van de huizenprijzen gemeten als in het derde kwartaal van dit jaar, dat nu achter ons ligt. Vergeleken met het tweede kwartaal werden de koopwoningen in ons land gemiddeld bijna 6 procent goedkoper. In Haarlem en Amsterdam ging het zelfs met 8 à 9 procent omlaag. We zijn nog lang niet terug op wat je normale prijsniveaus zou kunnen noemen. Maar het is het begin van een afkoeling. Deze eerste prijsdaling volgt op een onafgebroken reeks van nog veel grotere prijs-stijgingen. Dus we zullen even moeten wachten.

Volgens de makelaars heeft de kentering een drietal oorzaken: de gestegen hypotheekrente, de hoge energieprijzen en de inflatie. De markt wordt daardoor ‘vriendelijker’ zegt de NVM op teletekst. De vraag is alleen: voor wie? Aan wie toont de markt nu ineens een vriendelijk gezicht? In elk geval niet aan degenen die nog even vlug hun huis voor de hoofdprijs hadden willen verkopen. Die hebben nèt te lang gewacht en dreigen nu achter het net te vissen: gegokt en verloren. Vooral woningen met een energielabel C of slechter blijken ineens een stuk moeilijker te verkopen. Al denk ik niet dat huizenkopers zich ineens massaal zorgen zijn gaan maken over smeltende poolkappen en de ijsberenpopulatie.

Het achtuurjournaal lijkt trouwens mee te kenteren met de woningmarkt. Eerst koos het blindelings partij voor al die kansloze starters, in hun vruchteloze jacht op een betaalbaar eerste huis. Maar nu de huizenprijzen eindelijk een daling lijken in te zetten gaat alle sympathie van Het Nieuws ineens naar de tegenpartij: zielige huizenverkopers die met hun on-geïsoleerde woningen dreigen te blijven zitten. Dat is de nieuwe underdog, die onze steun verdient in zware tijden.

Kern van het verhaal is natuurlijk dat de woningmarkt helemaal geen vriendelijk gezicht heeft. Maar ook niet on-vriendelijk. De markt heeft helemaal geen gezicht. Of emoties. De markt is gewoon de markt, een kwestie van vraag en aanbod, niets meer en niets minder. De woningmarkt is een complex evenwicht van een groot aantal factoren. De vraagprijs is daarvan maar één aspect. De hypotheekrente speelt een net zo grote rol, en die is dit jaar ver-viervoudigd. Het bedrag dat aspirant kopers maximaal kunnen lenen loopt daarmee nog harder terug dan de huizenprijzen. Het zijn en blijven onzekere tijden. Even rustig afwachten dus maar en blijven zitten waar je zit.

Over Paul Laseur


Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Tessa Dijkkamp