HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Meesters in de bouw #1 /// in gesprek met Roeland van Laer - 'Het einde van HRM!'
NIEUWS
25 mei 2022 / 4

Meesters in de bouw #1 /// in gesprek met Roeland van Laer - 'Het einde van HRM!'

Roeland van Laer is expert op het gebied van Human Resource Management en helpt organisaties met het inrichten van de meest optimale personeelsplanning. In deze aflevering deelt hij zijn visie op de toekomst van HR en geeft hij concrete tips waar elke organisatie mee aan de slag kan. Paul gaat in gesprek over de verdeling van de arbeidsmarkt tussen vast en flexibel, de nieuwe rol die is weggelegd voor de HR-professional maar vooral ook de organisaties die de urgentie van het personeelstekort wel voelen, maar hier nog te weinig op acteren.


Kijk naar de totale workforce van je organisatie

Het HR vak moet op een andere manier moet worden ingestoken. HR nu is namelijk veel te veel gericht op het organiseren van eigen personeel. Mensen in vaste dienst of een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Daar zijn immers ook de CAO’s op gebaseerd. Denk daarbij ook aan loopbaantrajecten, opleidingen en coachingsgesprekken. Een beloning voor loyaliteit zou je kunnen zeggen, echter als je zzp’er bent betekent het niet dat je niet loyaal kunt zijn. Zoals hij het ziet moeten organisaties kijken naar de totale workforce. Iedereen die een bijdrage levert om de organisatie verder te brengen, zowel op strategie als operationeel niveau. Daarbij gaat het om een mix van vast en flexibel personeel.

Strategische personeelsplanning

Maar dit betekent ook dat organisaties naar de lange termijn moeten gaan kijken. Want hoe ziet de strategische personeelsplanning er eigenlijk uit? Bij technische organisaties gaat dat vaak makkelijker gezien de orderportefeuilles. De rol van de HR-professional verandert enorm door het vanuit de totale workforce te bekijken. Wie komen er beschikbaar en binnen welke periode? Waar zitten de gaten betreft skills en competenties? En moeten mensen hiervoor opgeleid worden? HR zal zich bovendien veel meer moeten gaan bezighouden met vakgebieden als IT, inkoop en marketing. Veel meer de breedte in dus.

Urgentie bij organisaties

Als organisaties echt de urgentie voelen, dan wordt er pas gekeken naar oplossingen. Zoals het huidige personeelstekort binnen de bouw en techniek. Het is niet makkelijk om technici te vinden, laat staan deze aan je te binden en te behouden. Je ziet hier dat recruitment en opleiden erg dicht tegen elkaar aan ligt. En dat vormt eigenlijk al de eerste contouren van een integrale aanpak.

Velox Future Five

Hoe ziet onze toekomst eruit? Velox kijkt in de glazen bol van verschillende experts en preludeert op wat ons te wachten staat. Benieuwd naar de voorspellingen van Roeland? Abonneer je hier op het Velox magazine.

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur is met zijn kritische blik en scherpe vragen de ideale gastheer om met zijn gasten in gesprek te gaan over de toekomst van de bouw en techniek. Luister elke twee weken naar zijn nieuwe column op Spotify, Apple of Google.
“De blik op de workforce wordt inhoudelijk: welke skills heb je nodig binnen een project?”

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Patrick van Breukelen Financieel Administratief Medewerker
Patrick van Breukelen