Vooral in Finland. Ondanks hun lange, depressieve winters met korte, donkere dagen zijn de Finnen al jarenlang wereldkampioen gelukkig zijn. Maar de verschillen zijn klein aan de top. Als geluk een wedstrijd was speelde Nederland moeiteloos mee in de Champions League. Nergens in de wereld is de welvaart zo eerlijk verdeeld en is de levensverwachting zo hoog als in dit exclusieve rijtje landen. In deze geluks-topvijf zijn sociale verbondenheid en vrijheden van burgers maximaal gewaarborgd. Ook volgens ons eigen CBS, trouwens, zijn negen van de tien Nederlanders domweg gelukkig. Onze kwaliteit van leven is haast ongeëvenaard.
Kortom, we zijn een zwaar bevoorrecht volk. Volgens alle maatstaven, objectief en subjectief, worden we gerekend tot de 5 beste landen op aarde om in te wonen. Elk jaar weer, en terecht! Er is bijna geen land te vinden waar de mensen zo rijk en gelukkig zijn, zo veilig en hoogopgeleid, zo vrij, stabiel en gelijkwaardig als hier bij ons. Met een overheid die met miljarden klaarstaat om alle denkbare leed zo snel mogelijk te compenseren. Waar komt dan toch die intense boosheid vandaan, die ontevredenheid? Landgenoten die zich wentelen in slachtofferschap en zelfbeklag. Zich gedragen als verwende kleuters, die keihard liggen te gillen in het gangpad van de supermarkt. Omdat ze niet meteen krijgen wat ze hebben willen. Het is eigenlijk om je kapot te schamen.
De koning van het dwergstaatje Bhutan in de Himalaya introduceerde in de jaren ‘70 een nieuwe ontwikkelingsmaatstaf voor landen: het Bruto Nationaal Geluk. Als alternatief voor het Bruto Nationaal Product, waarmee wel erg eenzijdig wordt gekeken naar economische groei. Want we weten allemaal dat geld alleen niet gelukkig maakt. Maar dat het wel helpt blijkt telkens weer uit de geluksrapporten van de VN. Het zijn steevast de rijkste landen die de lijst aanvoeren. Veel beter kun je het niet hebben: Rijk én gelukkig. Bhutan zelf, nota bene de uitvinders van het Bruto Nationaal Geluk, doen het een stuk slechter. De straatarme bevolking bestaat voornamelijk uit boeren en boeddhistische monniken, die gewoonweg te arm zijn om net zo gezond en gelukkig te kunnen leven als wij.
De vrijheid om te demonstreren is een groot goed. Een grondrecht dat bijdraagt aan ons geluk. Maar wordt het zo onderhand niet eens tijd om de vlaggen weer rechtop te hangen? En trots te zijn op wat we hier samen wel voor elkaar hebben gekregen.
Over Paul Laseur
Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.
Landgenoten die zich wentelen in slachtofferschap en zelfbeklag. Zich gedragen als verwende kleuters, die keihard liggen te gillen in het gangpad van de supermarkt. Omdat ze niet meteen krijgen wat ze hebben willen. Het is eigenlijk om je kapot te schamen.