HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Column #11: Paul Laseur - thuiswerken
NIEUWS
27 december 2022 / 3

Column #11: Paul Laseur - thuiswerken

Veel bedrijven worstelen sinds Corona met hun huisvestingsbeleid, omdat medewerkers liever thuiswerken. En ik durf te wedden dat als de inflatie dit jaar niet zo hoog was geweest bijna niemand meer naar kantoor was teruggekomen. Waarom zou je ook? Nu kun je overdag tenminste nog flink besparen op persoonlijke uitgaven voor verwarming, koffie en wc-papier, door toch maar naar de zaak te gaan, waar de kachel brandt. Los daarvan wordt, zeker bij banken en zakelijk dienstverleners, tegenwoordig veel vanuit huis gewerkt. Tientallen grote werkgevers in de sector, zoals Aegon, Deloitte en EY, hebben sinds de pandemie vierkante meters afgestoten. ING gaat zelfs nog een stap verder. Vanaf januari sluit de bank drie van zijn Amsterdamse hoofdkantoren op vrijdag, omdat er dan nauwelijks mensen aanwezig zijn. De bezetting is dan nog geen 10%.

En er zijn meer bedrijven die voortaan op vrijdag kantoorruimte gesloten houden. Het begin van een trend, wellicht? Vooral omdat daarmee flink kan worden bespaard op de energiekosten. Want het lijkt misschien alsof de maatregel is bedoeld om het thuiswerken te stimuleren. Maar feitelijk is het niets meer dan een kostenbesparingsoperatie. Een schijnbeweging, die helemaal niets bijdraagt aan de oplossing van het file-probleem, om maar eens wat te noemen. Want ondanks al die thuiswerkers stijgt het aantal files nog steeds. Nee, niet op vrijdag. Maar op dinsdag en donderdag staat het helemaal vast op de snelwegen. Met standaard 500 tot 600 kilometer file in de ochtendspits en uitschieters naar 900. Ook de treinen in de spits zijn op die twee daqen overvol. Nederland wordt steeds meer een dinsdag-donderdagmaatschappij, een dido-economie. We hebben helemaal niets geleerd van corona. Extreme ochtendfiles en volle spitstreinen, het is iets waar we nooit vanaf komen, zo.

Hier ligt een schone taak voor werkgevers, zoals ING. Om thuiswerken voortaan actief te stimuleren in plaats van oogluikend toe te staan. En actief bij te dragen aan een betere spreiding van de filedruk en de overbelasting van het treinverkeer. Door niet op vrijdag de hoofdkantoren dicht te gooien, als er toch al geen hond komt. Maar juist op dinsdag of donderdag. Laat anderen maar lekker in de file staan.

Ik wens u veel wijsheid in het nieuwe jaar!


Over Paul Laseur

Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Tessa Dijkkamp