HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Column #09: Paul Laseur - Thuiswerken is verleden tijd
NIEUWS
15 november 2022 / 3

Column #09: Paul Laseur - Thuiswerken is verleden tijd


Het eerste wat Elon Musk deed nadat hij Twitter had overgenomen was het thuiswerken afschaffen. Iedereen werd teruggeroepen naar kantoor. Nou ja, niet iedereen. De helft werd ontslagen. En toen weer niet. Of toch wel. Maar wie mocht blijven werd geacht voortaan weer dagelijks in te klokken op de zaak. Ook in ons land zegt 70 % van de werkgevers flexwerken te willen beperken. Vanwege krapte op de arbeidsmarkt, inflatie en recessiedreiging.

Alsof we helemaal niets hebben geleerd van twee jaar corona en de lock-down periodes. Want als je het mij vraagt was dat thuiswerken zo gek nog niet. Vooral de hybride variant, waarbij deels thuis en deels - als het echt niet anders kan- op kantoor wordt gewerkt. Voor jonge medewerkers kan het natuurlijk fijn zijn om het vak te leren in een kantooromgeving met ervaren collega’s. Maar buiten dat opleidingsaspect en creatieve brainstormsessies is het meeste werk in onze huidige digitale kenniseconomie steeds minder tijd- en plaatsgebonden. Zeker bij een social media-bedrijf als Twitter. Daar is toch geen enkele noodzaak voor iedereen om elke ochtend half negen op de zaak te verschijnen? We moeten nodig af van het oude denken dat werk alleen werk is als het wordt verricht op een kantoor, achter een bureau. En met z’n allen tegelijk op hetzelfde moment, als hamsters in de tredmolen. Alsof we ruim een eeuw teruggaan in de tijd, naar het industriële tijdperk. Toen fysieke arbeid nog de norm was, zoals in kolenmijnen en fabrieken.

Niet voor niets werd een paar jaar geleden de kantoortuin doodverklaard. De mensen werden er doodongelukkig. In de meeste vakgebieden blijkt het allesbehalve ideaal om met elkaar op een kluitje te zitten. Opgehokt tussen het luide gebel en getik van collega’s. En dan de geestdodende martelgang om er te komen elke dag, en ’s avonds weer naar huis, met z’n allen in de file. Voor velen moet het een verademing zijn geweest om in de eigen vertrouwde woonomgeving aan de slag te kunnen. En het goede nieuws is dat de productiviteit er helemaal niet onder hoeft te lijden. Integendeel. Omdat gegarandeerd minder uren worden verspild. Aan zinloze woon-werk kilometers, of geleuter bij de koffiemachine en in vergaderzaaltjes. En een blijde medewerker is een productieve medewerker. We moeten zelfs oppassen dat werknemers niet te hard gaan werken, thuis. Omdat de grens tussen werk en vrije tijd vervaagt. Maar wanneer dit allemaal goed wordt aangepakt kan de output flink omhoog. Met minder controle door de baas en meer autonomie voor werknemers.

Het enige wat daarvoor nodig is, is een beetje vertrouwen in elkaar. En duidelijke productiedoelen die per week gehaald moeten worden: sturen op de output. Wat maakt het dan nog uit dat werknemers tussen de bedrijven door een wasje draaien, de hond uitlaten of een pakje van Zalando of Cool Blue aannemen? Als resultaat het enige is wat telt. Te vaak wordt thuiswerken nog gezien als een snipperdag, een privilege. Kennelijk ook door mannen als Elon Musk, die hiermee zijn ware gezicht laat zien. Niet als visionair op het gebied van elektrisch autorijden en ruimtevaart. Maar als een grootindustrieel uit vervlogen tijden.

Over Paul Laseur


Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.
Het enige wat nodig is, is een beetje vertrouwen in elkaar.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Tessa Dijkkamp