Voor doemdenkers zijn het gouden tijden, nu steeds meer economische indicatoren lijken te bevestigen wat zij al maanden roepen: we stevenen af op een recessie. Volgens ING zijn we zelfs voorbij het kantelpunt en is het dus al begonnen. De bank wijst op het afnemende aantal pintransacties van hun klanten. Waaruit je kunt afleiden dat in heel Nederland de consumentenbestedingen teruglopen. Bovendien neemt voor het eerst in twee jaar het aantal ontslagen weer toe en stijgt de werkloosheid. Verder zien we een afkoeling op de woningmarkt. Maar dat werd ook wel eens tijd. Veel mensen zullen blij zijn dat de hysterische taferelen van de afgelopen jaren eindelijk voorbij zijn. En dat geldt net zo goed voor de overspannen arbeidsmarkt. Alle sectoren kampen nog altijd met een gierend tekort aan personeel. Maar aan die uitzonderlijke krapte komt nu hopelijk snel een einde.
Een milde recessie op z’n tijd is dus eigenlijk best nuttig. Om een volledig overstuurde en dolgedraaide economie weer tot bedaren te brengen. Het is ook een volstrekt normaal verschijnsel dat de economie door de jaren heen in golven op en neer gaat, van hoog- naar laagconjunctuur en weer terug. Alleen economen en beleidsmakers hebben de bizarre obsessie ontwikkeld om precies te voorspellen waar het omslagpunt ligt. Om in een zo vroeg mogelijk stadium officieel de recessie te kunnen uitroepen.
Alan Greenspan was 19 jaar lang president van de Amerikaanse Centrale Bank. Deze legendarische Fed-voorzitter had een bijzondere belangstelling voor heren-ondergoed. De verkoopstatistieken van mannen-onderbroeken waren in zijn ogen een uiterst betrouwbare economische indicator, waarmee je een crisis of opleving van de economie ruim van tevoren kon zien aankomen. Omdat onderkleding één van de eerste zaken is waarop mannen zullen bezuinigen als het economische even tegenzit. Er is zelfs een Men’s Underwear Index, de MUI, die financieel analisten op Wallstreet en ver daarbuiten moet helpen bij het voorspellen van conjunctuur-bewegingen. Gelukkig is er ook een lipstick index. Gebaseerd op de gedachte dat vrouwen in tijden van crisis minder geneigd zijn grote uitgaven te doen aan schoenen en kleding, maar vaker zullen kiezen voor een kleine luxe-uitgave.
Lippenstift en onderbroeken: je moet wel heel goed om je heen kijken om een recessie te zien aankomen. Beter gewoon laten gebeuren.
Over Paul Laseur
Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.