HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Column #05: Paul Laseur - Watercrisis
NIEUWS
20 september 2022 / 3

Column #05: Paul Laseur - Watercrisis

Nederlanders en watermanagement


De explosieve stijging van energieprijzen heeft ook een belangrijk voordeel. Voor veel mensen is de torenhoge gas- en brandstofrekening een financiële prikkel om te verduurzamen. De vraag naar zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen schiet omhoog. Dat is goed nieuws in onze strijd tegen de opwarming van de aarde. En het toont maar weer eens aan dat verduurzaming vooral via de portemonnee gaat. Met idealisme en goed gedrag alleen kom je er niet. De burgers van dit land worden pas wakker als het ze geld gaat kosten.

Dat is ook de reden waarom de huidige watercrisis nauwelijks aandacht krijgt. Zolang we het niet in onze beurs voelen doet het geen pijn. Toch is de aanhoudende droogte voor de landbouw en de binnenvaart een structureel probleem aan het worden. Net als voor veel planten en dieren. Record-droge zomers volgen elkaar steeds sneller op, met hittegolven, neerslagtekort en een dalend grondwaterpeil. Er valt niet tegenop te sproeien; het water zakt meteen weg in de droge ondergrond of het is al verdampt voordat het de aarde raakt.

Toen de koning nog kroonprins was profileerde hij zich graag op het wereldtoneel als vertegenwoordiger in watermanagement. Wij Nederlanders zijn immers beroemd door onze eeuwenlange strijd tegen het water. Een strijd die wij glansrijk hebben gewonnen, door ons te specialiseren in spectaculaire waterwerken: van polders, dijken en stormvloedkeringen, tot zelfs kunstmatige palmeilanden voor de kust van Dubai. Ruim één derde van ons grondgebied ligt onder zeeniveau. Laat ons de wereld maar vertellen hoe dat moet, watermanagement: Hollands glorie in optima forma.

Alleen in eigen land lukt het steeds minder goed om het water te controleren. Niet omdat er te veel van is, maar te weinig. Het Nederlandse watermanagement faalt hopeloos, zolang we niet weten om te schakelen: van een eeuwig gevecht tégen het water naar een strijd óm het water. We zijn groot geworden met het tegenhouden en afvoeren ervan. Maar de aanvoer en opslag van water gaat ons een stuk minder goed af. En dat is beschamend.

We zouden zoveel zuiniger en efficiënter met ons water kunnen omspringen dan we nu doen. Het water dat door de Nederlandse leidingen stroomt is van sublieme kwaliteit. Het is toch doodzonde om met dat heerlijke, pure drinkwater te douchen, de wc door te spoelen en de auto te wassen? Of het opblaasbadje en de afwasmachine ermee te laten vollopen? Daar zouden we prima regenwater voor kunnen gebruiken. Maar in plaats van het hemelwater op te vangen laten we het ongebruikt op onze betegelde tuintjes pletteren. Waarom ook thuis geen filters installeren om huishoudelijk afvalwater te hergebruiken. En gescheiden waternetten naar alle woningen: één voor het hoogwaardige drinkwater en één voor alle andere zaken. Daar kunnen we zelfs die loden leidingen voor laten liggen, die er nu zo nodig uitmoeten.

Als Nederland zijn bijzondere positie in watermanagement serieus neemt en wil behouden, zal het ook met waterschaarste moeten leren omgaan.

Over Paul Laseur


Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.
Als Nederland zijn bijzondere positie in watermanagement serieus neemt en wil behouden, zal het ook met waterschaarste moeten leren omgaan.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Tessa Dijkkamp