HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Column #03: Paul Laseur - Boter, kaas en eieren
NIEUWS
12 juli 2022 / 5

Column #03: Paul Laseur - Boter, kaas en eieren

Over terreurtrekkers, landbouwexport en onze kenniseconomie

Post uit Leeuwarden, vorige week, van het Centraal Justitieel Incasso Bureau: €359 boete voor het ‘vasthouden van een elektronisch apparaat tijdens het rijden’. Ik was er gloeiend bij dus snel overgemaakt naar het CJIB. Knarsetandend, dat wel, want een hoop geld. Maar onderweg app-en en bellen in de auto is levensgevaarlijk, dat weet iedereen. Dus terecht dat justitie hier keihard tegen optreedt, denk je dan nog. Maar dan zie je demonstrerende boeren die gewoon vrijuit gaan. Terwijl die op hun terreurtrekkers met afgeplakte kentekenplaten pas echt voor levensbedreigende verkeerssituaties zorgen. Al wekenlang. De enige die werd vastgezet voor poging tot doodslag is een opgefokte tiener, die met zo’n moordmachine op politieagenten zou zijn ingereden. Ook al zijn er geen twitterbeelden die dat kunnen bewijzen. Wat we wel weten is dat spanning dermate hoog opliep dat er is geschoten met een dienstwapen. En dat wil wel wat zeggen in ons lieve landje, dus nu niet ineens gaan janken en wegkruipen in de slachtofferrol.

Want boeren hebben niets te klagen. Met subsidies van de overheid en leningen van de Rabobank zijn ze jarenlang beschermd en gestimuleerd om alsmaar meer te investeren in groei en innovatie. En met succes. Voor het eerst in de geschiedenis kwam de Nederlandse landbouwexport vorig jaar uit ruim boven de €100 miljard, een waanzinnig bedrag. De boerenbedrijfstak in ons land heeft zich ontwikkeld tot een superintensief agri-industrieel complex dat zijn weerga niet kent in de wereld. In absolute aantallen exporteren alleen de Verenigde Staten meer landbouwprodukten. Maar per vierkante kilometer of per hoofd van de bevolking gerekend laten we ook de Amerikanen ver achter ons. Het is een onvoorstelbaar knappe prestatie dat we op zo’n piepklein stukje aarde zoveel bloemen, vlees en zuivel weten voort te brengen.

We zijn wereldkampioen landbouwexport. Die 100 miljard euro export is een fantastische mijlpaal. Maar helaas ook een keerpunt. Want met de onstuitbare groei van onze landbouwproductie is de druk op klimaat, dierenwelzijn en milieu onhoudbaar geworden. De grenzen aan de groei zijn nu wel bereikt, zo niet allang overschreden. Het is natuurlijk volslagen idioot dat ons kleine landje voor de hele wereld boter kaas en eieren produceert en varkensvlees voor de Chinezen. Geen land in Europa is zo dichtbevolkt. We zijn een soort Singapore aan de Noordzee geworden. Een forse krimp van de landbouwsector is daarmee onontkoombaar. En de vorstelijke uitkoopregeling van de Overheid biedt onze agri-miljonairs een geweldige uitweg. Ik zeg cashen!

De kennis behouden en vergroten, maar de productie verplaatsen naar het buitenland. Daar ligt de toekomst voor onze agrarische industrie. Nederland is allang geen maakland meer, maar een kenniseconomie. Zoals de textielfabrieken in de vorige eeuw uit Twente verdwenen en de steenkoolwinning uit Zuid-Limburg. Zo zullen we ook afscheid moeten nemen van een groot deel van onze agrarische industrie. Pijnlijk maar onvermijdelijk.

Over Paul Laseur


Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Tessa Dijkkamp