Het is een hoogst opmerkelijk cijfer, 2 miljoen. Helemaal wanneer je bedenkt hoeveel stress dat geeft, verhuizen, zelfs onder de meest normale omstandigheden. In officiële stressvragenlijsten is ‘verhuizing’ zelfs opgenomen als ‘life-event’. Daar staat verhuizen midden tussen die andere mega-stressfactoren die zich kunnen aandienen in een mensenleven, zoals het overlijden van een levenspartner, ernstige ziekte, echtscheiding of ontslag. En juist in deze vier jaren die de NOS heeft onderzocht moet het helemaal akelig spannend zijn geweest. Tussen 2017 en 2020 waren de omstandigheden op de woningmarkt namelijk allesbehalve normaal. Eerder totaal overspannen. De laatste jaren hoorde je alleen maar wild-west verhalen, van een ton overbieden en dan nog je droomhuis mislopen. En om dan het oude vertrouwde huis te verlaten voor een volledig nieuwe woonomgeving in een andere gemeente lijkt mij nog een hele stap en een sprong in het diepe. Niet iets waartoe lichtvaardig wordt besloten, zou je denken. Lekker blijven zitten waar je zit, toch?
Maar voor ruim 2 miljoen Nederlanders blijkt op geen enkele manier sprake te zijn van wat voor ‘wooncrisis’ dan ook, integendeel. Helemaal als je kijkt naar de twee gemeenten die relatief gezien de meeste inwoners erbij kregen, door binnenlandse verhuizingen. Naast het ultra-gemiddelde Waddinxveen bleek vooral Blaricum in trek. Blaricum! Per duizend inwoners kreeg het Gooise Villadorp per saldo 70 nieuwe ingezetenen erbij. Specifiek voor de groep 50-plussers was het naastgelegen Laren het aantrekkelijkst. Toch ook geen gemeente die je snel met een wooncrisis associeert.
Zolang ruim 2 miljoen mensen, 12 procent van de Nederlandse bevolking, het aandurven om naar een andere gemeente te verhuizen, met een uitgesproken voorkeur voor twee van de allerduurste dorpen van het land, valt het met die wooncrisis allemaal reuze mee. Het probleem is eerder dat het te goed gaat. Niet alleen op de woningmarkt, trouwens. Ook op de arbeidsmarkt waar de werkloosheid historisch laag is. En op Schiphol, waar de lange rijen vakantiegangers ook niet direct een voorbode lijken van diepe recessie.
Over Paul Laseur
Presentator van het programma is Paul Laseur. Hij was jarenlang beurscommentator in de vroege ochtend en presenteerde uiteenlopende praatprogramma’s over het bedrijfsleven, ondernemerschap en de bouw. Eerder werkte hij voor NOS, RTL en BBC en verscheen regelmatig op televisie. ‘De bouw is een cruciale sector voor de Nederlandse economie en samenleving. Wonen, werken, mobiliteit, recreatie: de bouw maakt het allemaal mogelijk. Geweldig om nu elke vrijdagmiddag een uur lang in gesprek te gaan met echte makers.’ Aldus Paul Laseur.
Is er eigenlijk wel sprake van een wooncrisis?