HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws VPRO Tegenlicht bezoekt ASML: belangrijkste producent van chipmachines in de wereld
NIEUWS
06 september 2022 / 4

VPRO Tegenlicht bezoekt ASML: belangrijkste producent van chipmachines in de wereld

Wie zijn de mensen achter de meest geavanceerde machines in de geschiedenis van de mensheid?

Van links naar rechts: Peter Wennink, Bram Matthijssen, Nureen Hoosein, Jos Benschop, Miriam Díaz de Caso en Naadir Vorajee ©VPRO & Kees Brouwer

In Noord-Brabant staat een van ’s werelds de grootste aanjagers van technologische vooruitgang: ASML. Het bedrijf levert machines die chips maken op een schaal van enkele nanometers. VPRO Tegenlicht neemt in het programma een kijkje bij het high-tech bedrijf.

Wie zijn de mensen achter de meest geavanceerde machines in de geschiedenis van de mensheid? Het meest waardevolle bedrijf van Nederland is net zo belangrijk als onbekend. Er komt geen nieuwe telefoon, wasmachine, droge of auto zonder de technologie van ASML. In het programma volgt VPRO Jos Benschop, senior vice president technology en een van de veteranen bij ASML. Hij neemt strategische beslissingen over op welke technologie en welke innovatieve research er wordt ingezet, zodat ASML ook over twintig jaar nog bij de absolute technologische wereldtop hoort. Over de chipmachines zegt hij: ‘Er zit een ziel in onze machine. Het is niet alleen maar rationaliteit […] Als je tienduizend buitengewoon intelligente mensen, slimmer dan wij, bij elkaar zet en je geeft ze alle tekeningen van onze machine, dan nóg krijgen ze hem niet aan de praat.”

De jonge Zuid-Afrikaanse Nureen Hoosein gaat als kersverse teamleider op zoek naar nieuwe leden voor haar team dat werkt aan ASML’s allernieuwste machine: de High-NA. ASML verwacht komend jaar 4000 nieuwe mensen aan te nemen, allemaal technisch toptalent, en dat in een toch al krappe arbeidsmarkt. Hoe doe je dat, hoe kom je aan zoveel talent en hoe bind je die aan je als je zo snel groeit als ASML?

Bij Velox werken momenteel 5 collega’s op het project ASML. In verschillende rollen zoals Engineer Werktuigbouwkunde of Commissioning Engineer houden zij zich bezig met de techniek achter de gebouwen en cleanrooms. Onlangs spraken wij onze collega’s Hans en Jasper voor een bijdrage in het Velox Magazine. Beide interviews lees je hier.

Arianne Bijma heeft er een dagtaak aan om de lijntjes met universiteiten wereldwijd te onderhouden, zodat techneuten uit alle windstreken hun weg naar ASML weten te vinden. En om de talenten enthousiast te houden. Bijvoorbeeld door ze mee te nemen naar de skybox in het Philips Stadion, zoals de kersverse ASML’er Naadir Vorajee en een groep collega’s.

Tegenlicht trekt ook op met topman Peter Wennink op de dag dat hij de jaarcijfers naar buiten brengt voor nationale en internationale pers. Hij werkt aan een initiatief voor de toekomst van de chipindustrie in Europa. Een initiatief waarin menselijk kapitaal een onmisbare schakel vormt: ‘Er bestaat iets als “menselijke synergie.” Dat is zo fundamenteel in menselijk gedrag, en zeker als je werkt. Mensen het gevoel geven dat ze bijdragen aan iets groters.’
Uiteindelijk moeten alle duizenden high-tech onderdelen waar teams van honderden ingenieurs aan werken ook fysiek bij elkaar komen en in elkaar gezet worden. Dat gebeurt in de gigantische cleanrooms. Assemblagetechnicus Bram Matthijssen werkt in de hermetisch gesloten, extreem stofvrij gemaakte fabriekshallen met zijn team aan het opbouwen van het allernieuwste model: de High-NA machine.

VPRO Tegenlicht : Het geheim van ASML, maandag 12 september, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

Verder in de uitzending:

Giovanni Sneepels – Assemblage technicus EUV

Miriam Díaz de Caso – Installatie-coördinator DUV

Credits
:
Regie: Kees Brouwer

Research: Arnout Arens

Productie: Marie Schutgens

Eindredactie: Doke Romeijn en Geert Rozinga

Dit artikel verscheen eerder op Emerce.nl

Er bestaat iets als “menselijke synergie.” Dat is zo fundamenteel in menselijk gedrag, en zeker als je werkt. Mensen het gevoel geven dat ze bijdragen aan iets groters.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Nino Klieverik Consultant Installatietechniek
Nino Klieverik