NIEUWS
14 februari 2019

Van afvalplastic naar luxe woning: Gebruik het als grondstof, dan maak je plastic duurzaam

De woning, ook wel Save Home genoemd, combineert op een slimme en innovatieve manier comfort met duurzaamheid. Het is daarmee het eerste huis dat de vier elementen van ‘goed groen wonen’ combineert: comfort & veiligheid, zelfvoorzienendheid, mobiliteit en lokaal circulair geproduceerd. Initiatiefnemer Bram Peters: “We willen niet inboeten op één van deze vier elementen.” Dat betekent dat het huis verplaatsbaar is, in units geschakeld kan worden (dus groter en kleiner kan worden), zo duurzaam mogelijk is én toch heel comfortabel en veilig is om in te leven. Peters: “Het huis krijgt de allernieuwste snufjes, zodat het ook echt heel fijn wonen is.”

De duurzame kant van plastic

De materialen die worden gebruikt voor de bouw van het huis zijn zoveel mogelijk ‘lokaal circulair’. Dat betekent dat het plastic afval van Arnhem en Arnhemmers wordt omgesmolten tot muren en daken. Uiteraard is het ook mogelijk om de plastic soup op deze manier in te zetten en het zo weer waarde te geven. Peters: “Er wordt nog zó veel verbrand, dat is echt troosteloos”.

Levensduur

Plastic dat te lastig is om de recyclen, de (mix van) laagwaardige kunststoffen, verdwijnt nu vaak in de verbrandingsoven of op de stort. Daar heeft het geen waarde en functie meer. Save Plastics vindt dat zonde, want plastic heeft een levensduur van vijftig jaar per keer en je kunt het tot negen keer omsmelten tot iets nieuws. “Dat moeten we dus niet verbranden, maar als grondstof gebruiken. Dan maak je plastic duurzaam,” aldus een gedreven Peters.

Superenergiezuinig en zelfvoorzienend

Het huis is zelfvoorzienend: dat betekent dat het niet aangesloten hoeft te worden op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Verwarming gaat elektrisch via zonnepanelen en water wordt opgevangen en gerecycled. Ook heeft de wand van het huis , een zeer hoge isolatiewaarde: ruim twee keer zo hoog als reguliere woningen. Daarom is er ook maar weinig energie nodig om het huis te verwarmen.

Groen en commercieel denken

Peters wil met het initiatief laten zien dat alles mogelijk is. Save Plastics maakt al ruim dertig jaar verschillende producten van afvalplastic dat anders in de verbrandingsoven zou verdwijnen. “We kunnen een nieuwe manier van denken alleen duurzaam maken, als er ook markt voor is. We maken al jaren schuttingen, straat- en parkmeubilair, beschoeiingen en lantaarnpalen. Dat gaat heel goed. Maar als je kunt laten zien dat je zelfs hele goede huizen kunt bouwen van afvalplastic, en het dus ook commercieel interessant kunt maken voor de gewone consument, is alles mogelijk”, aldus de ondernemer.

Lancering op 8 februari

De lancering van de woning is onderdeel van Arnhem Plasticvrij? Deze manifestatie wordt op vrijdag 8 februari om 16:00 geopend door Groenlinks-wethouder Cathelijne Bouwkamp in het Rozet. Op het dakterras van het Rozet-gebouw is de Save Home gedeeltelijk opgebouwd en kun je de woning in hybride virtual reality bekijken.

NIEUW: HET VELOX MAGAZINE!

Lees meer ontwikkelingen in ons gloednieuwe magazine!

Vergaar nieuwe inzichten en lees ervaringen van bouwkundig Werkvoorbereiders, een Uitvoerder W en een Projectleider infra. Leer (het team van) Velox beter kennen. En kom meer te weten over toonaangevende, Nederlandse projecten!


Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld