NIEUWS
15 februari 2021 / 3 minuten

Transparante zonnepanelen veranderen ramen in groene energiecollectoren

#energietransitie

Onderzoekers van de Michigan State University ontwikkelden volledig transparante zonnepanelen, die tal van toepassingen kunnen hebben in de architectuur. Het team concentreerde zich op de doorzichtige factor, dus ontwikkelden ze een transparante luminescerende zonneconcentrator, of TLSC, die over een helder oppervlak zoals een raam kan worden geplaatst. Het kan zonne-energie oogsten zonder de lichtdoorlatendheid te beïnvloeden.

De meeste winst op gevels van gebouwen

De technologie maakt gebruik van organische moleculen die lichtgolflengten absorberen die niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog, zoals infrarood en ultraviolet licht. Richard Lunt, assistent-professor chemische technologie en materiaalkunde aan de Michigan State University College of Engineering, zegt:
"We kunnen deze materialen zo afstemmen dat ze alleen de ultraviolette en nabij-infrarode golflengten oppikken die dan op een andere golflengte in het infrarood 'gloeien'. Het opgevangen licht wordt naar de omtrek van het paneel getransporteerd, waar het met behulp van dunne stroken fotovoltaïsche zonnecellen wordt omgezet in elektriciteit. ”

Omdat de verticale voetafdruk groter is dan die op het dak, vooral in glazen torens, kunnen deze apparaten het meeste uit de gevels van gebouwen halen. Ze hebben geen invloed op het architectonisch ontwerp, maar vertegenwoordigen een veel efficiëntere technologie. Maar ze kunnen ook in oude gebouwen worden geïntegreerd.

Energieverbruik van grote gebouwen aanzienlijk compenseren 

Als de cellen duurzaam kunnen worden gemaakt, kunnen ze relatief goedkoop in ramen worden geïntegreerd. Dit komt doordat een groot deel van de kosten van conventionele fotovoltaïsche zonne-energie niet afkomstig is van de zonnecel zelf, maar van de materialen waarop deze is gemonteerd, zoals aluminium en glas. Het coaten van bestaande structuren met zonnecellen zou een deel van deze materiaalkosten elimineren.

Als de transparante cellen uiteindelijk commercieel levensvatbaar blijken te zijn, zou de energie die ze genereren het energieverbruik van grote gebouwen aanzienlijk kunnen compenseren. Denk hierbij aan energieverbruik van verlichting en dagelijkse elektronica.

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld