HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Top 25 architecten in 2022
NIEUWS
09 februari 2023 / 5

Top 25 architecten in 2022

De 25 grootste architectenbureaus van Nederland

Ieder jaar leveren architecten en architectenbureaus een bepaalde hoeveelheid vierkante meters aan commercieel vastgoed op. De 25 grootste architecten uit 2022 hebben we vastgelegd in onderstaand lijstje. Het architectenbureau MVRDV staat op de eerste plek, gevolgd door JHK Architecten en UNStudio.

Wat doet een architectenbureau?

Architecten en architectenbureaus ontwerpen bouwwerken en zetten deze op tekening. Ze geven advies met betrekking tot verschillende ontwerpmogelijkheden, onderzoeken de financiële haalbaarheid van een ontwerp en coördineren de uitvoering ervan. Je kunt het zo gek niet bedenken, of een architect kan een bepaalde (door de opdrachtgever gewenste) situatie uittekenen op papier én laten voldoen aan de wet- en regelgeving! En zo ontstaan natuurlijk de mooiste bouwwerken…

De resultaten van de grootste architectenbureaus

Grote architectenbureaus maken grote projecten waar. Kijk bijvoorbeeld naar het nummer 1 architectenbureau van 2022, MVRDV, dat maar liefst 72.300 m² aan commercieel vastgoed heeft opgeleverd in o.a. de vorm van de Grotius Torens en het Tripolis Park. Lees het interview met Gideon Maasland, director bij MVRDV, over het ontwerp van Tripolis Park en waarom zij uiterst respectvol zijn omgegaan met de bestaande bouw.

MVRDV wordt op de voet gevolgd door architectenbureau JHK Architecten. Dit bureau heeft in 2022 zo’n 71.900 m² aan commercieel vastgoed opgeleverd. JHK Architecten verricht veel werk voor chipgigant ASML en staat mede daarom zo hoog op het top 25 lijstje.

Nummer 3 van het lijstje met de grootste architectenbureaus in 2022 is UNStudio, dat maar liefst 65.000 m² heeft opgeleverd. Dit heeft voor een groot deel te maken met de oplevering van een prachtig onderwijsgebouw in Delft én van het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com teAmsterdam.

Andere architectenbureaus die in de top 25 van 2022 staan zijn bijvoorbeeld PLP, Heembouw, Mecanoo, ZZDP en Studio Y.

 1. MVRDV
 2. JHK Architecten
 3. UN Studio
 4. OZ
 5. Heembouw
 6. KCAP
 7. Atelier Pro
 8. PLP
 9. Kaan Architecten
 10. ZZDP
 11. Mies Architectuur
 12. Inbo
 13. Mecanoo
 14. RPHS+
 15. Cepezed
 16. PAM Teunissen
 17. Barcode
 18. Sum Architecten
 19. Broekbakema
 20. Moka Architecten
 21. Studio Y
 22. Rau
 23. Suter+Renner
 24. De Zwarte Hond
 25. Architectenbureau Houben/Van Mierlo

Meer over het grootste architectenbureau van Nederland in 2022

Het 250 architecten, ontwerpers en stedenbouwkundigen tellende architectenbureau MVRDV is opgericht in 1993 en gevestigd in Rotterdam. Het bureau heeft een wereldwijde reikwijdte en biedt oplossingen voor moderne architecturale en stedelijke problemen in alle regio’s van de wereld. Kenmerkend voor MVRDV zijn hun innovatieve, duurzame, creatieve, groene en transformatieve werken. De resultaten zijn dan ook voorbeeldige, uitgesproken projecten waarmee steden en landschappen zich kunnen ontwikkelen naar een betere toekomst. Geen wonder dat dit bureau in 2022 op nummer 1 staat!

Werk samen met de grootste architectenbureaus in Nederland!

Wil jij ook samenwerken met de grootste architectenbureaus van Nederland? Dan horen we heel graag van je! Neem contact met ons op via het contactformulier. Tot snel!

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld