NIEUWS
09 oktober 2019

The CoolTower: een 154 meter hoge woontoren middenin de woonwijk

Nu is er nog weinig te zien, maar over twee en een half jaar moet deze indrukwekkende woontoren van 154 meter hoog de skyline van Rotterdam verrijken. Met de bouw van The CoolTower wordt een zee aan woonruimte in het midden van de stad gerealiseerd. Wij nemen je mee in het unieke bouwproces en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. 

Frank Pieterse is werkzaam als Projectleider voor Ballast Nedam. Zijn vorige project was de meest grote en moderne bakkerij van West-Europa. Hier heeft hij het hele ontwikkelingstraject en aanbestedingen gedaan en uiteindelijk de directievoering en toezicht op zich genomen.

Wat is er zo uniek aan dit project?

Uniek is dit project zeker. Het ontwerp alleen al. De witte toren begint met een plint van zeven lagen en krijgt een opvallende middenkroon die de hoogte van andere woontorens in het centrum markeert. Door het gebruik van bandramen kunnen de bewoners op elke verdieping genieten van het uitzicht over Rotterdam.

Kun je iets vertellen over de constructie van de toren?

De constructie is in het werk gestort, maar veel onderdelen zijn prefab, waaronder de balkons. Die worden dan weer meegestort met de vloeren. En je hebt de prefab borstwering elementen. Het is dus eigenlijk een samengestelde gevel. Dat maakt de constructie zo bijzonder. De meeste torens worden gewoon veel simpeler opgebouwd.

Hoe gaan jullie (globaal) te werk?

De toren is totaal 154 meter hoog met 51 bouwlagen. De eerste zeven lagen zitten in de plint en dan gaat het met de toren omhoog. Voor de bouw van de Cooltoren hebben we een cyclus van 5 dagen per verdieping. We werken met een hydraulische klimkist, die is helemaal zelfklimmend en klimt ook vooruit op de verdiepingen. Ook werken we rondom met een vier verdiepingen hoog windscherm. Voor de ruwbouw en voor de gevel. Deze gaat steeds met de vordering van de ruwbouw mee omhoog. Het windscherm heeft een dubbele functie; het biedt bescherming tegen weersinvloeden en dient als veiligheidsscherm. In Nederland is dit (nog) uniek. In het buitenland worden bij High Rise Buildings veelvuldig windschermen toegepast. Rönesans (Moedermaatschappij Ballast Nedam) heeft goede ervaringen met toepassing van windschermen voor de bouw van High Rise Buildings wereldwijd.

Tegen welke uitdagingen lopen jullie aan?

Dit project is om meerdere redenen uitdagend. Alleen logistiek gezien kan ik er al een aantal opnoemen. Rondom het project is het allemaal eenrichtingsverkeer. Daarnaast ligt er een school waar geen bouwverkeer langs mag komen, staat er een brandweerkazerne die niet gehinderd mag worden door bouwverkeer en de bouwwerkzaamheden én ligt hier vlak achter het oogziekenhuis, waar ze ooglaser operaties uitvoeren. Speciaal voor dat laatste hebben wij trillingsmeters geplaatst. Als die afgaan dan bellen wij direct met het ziekenhuis met de vraag of wij moeten stoppen met onze werkzaamheden of dat wij door kunnen gaan.

“Veiligheid is een belangrijk speerpunt voor Ballast Nedam. Het is onderdeel van onze manier van werken, onderdeel van ieder gesprek. Bij ons geldt; we werken veilig of we werken niet”.

Onze collega’s van Rönesans hebben veel ervaring met het bouwen van high rises, er vindt dus veel kennisuitwisseling plaats. We zitten vaak samen om te kijken hoe we dingen anders kunnen doen of kunnen verbeteren. Inkoop-technisch heeft deze samenwerking ook voordelen. Zo werken we bijvoorbeeld samen met een Turkse gevelbouwer. Elke dag wordt een vast aantal puien geleverd en dat gaat natuurlijk niet vanuit Turkije. Om deze Just in Time leveringen mogelijk te maken, werken we met een Hub. De puien komen vanuit Turkije naar de Hub en vanaf de Hub gaan ze naar de projectlocatie.

Wij werken op dit project met twee kranen en houden ons daarbij aan de landelijke richtlijnen voor het werken met bouwkranen voor hoogbouw projecten. Zo heeft elke kraan een veiligheidszone (hijszone). In samenwerking met de gemeente kijken we naar de omgeving om de veiligheid zo goed als mogelijk te kunnen waarborgen.

Appartementen

In totaal worden er 284 appartementen gerealiseerd, verdeeld over de 2e tot de 50e verdieping. Er is keuze uit twee-, drie- of vier-kamerappartementen. Er worden er ook penthouses aangeboden, helemaal boven in de woontoren. Met woonoppervlakte tussen de 60 m2 en 360 m2 is er voor ieder wat wils. Daarnaast beschikt ieder appartement over een eigen balkon of terras oplopend tot 95 m2.

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld