NIEUWS
06 maart 2020

Steeds meer belangstelling voor Artificial Intelligence in bouwsector

Inschrijven op aanbestedingen kost tijd en geld en leidt lang niet altijd tot succes. Maar met kunstmatige intelligentie kan het aantal treffers wel fors omhoog, beweren it-bollebozen. Met algoritmes kun je zelfs eerder dan de klant weten of hij klaar is voor nieuwbouw.

Stel dat je op vijf aanbestedingen kunt inschrijven en je hebt geen tijd om ze allemaal te doen. Welke kies je dan uit? Het liefst natuurlijk de projecten met de meeste kans op succes. “Met kunstmatige intelligentie kun je dat uitrekenen. Je kunt zelfs uitzoeken welke aanbesteding de meeste kans geeft om goed te verdienen”, zegt Koen Meeusen van NeurOp.

Hoevéél je kunt verdienen zal een algoritme nooit vertellen, wel wat de kans is dat je eraan verdient. Want daar draait het allemaal om bij kunstmatige intelligentie: kansberekening. NeurOp claimt dat het de trefkans bij aanbestedingen makkelijk met 20 tot 30 procent verhoogt.

DATA-DRIVEN
Er komt veel computerkracht bij kijken en veel data uit het verleden. Als een bouwbedrijf de afgelopen vijf jaar 700 keer heeft ingeschreven en 250 keer heeft gewonnen, zijn van beide categorieën genoeg kenmerken beschikbaar. Was het bijvoorbeeld een klus bij een bestaande klant, een Europese of onderhandse aanbesteding, een particuliere opdrachtgever of een overheid, in de buurt van een eigen bedrijfsvestiging? Gaat het om asfalt, riool of beton?

“Als je van elke aanvraag alle beschik bare informatie koppelt aan de uitkomst, kun je een model maken dat patronen herkent”, legt Meeusen uit. “Bij een volgende inschrijving kun je vervolgens op basis van pakweg 10 tot 25 invoervelden aardig inschatten hoe groot je slagingskans is.” Het bedrijfsleven staat nog wat afwachtend tegenover de innovatieve aanpak. Toch ziet NeurOp ook in de bouwsector steeds meer belangstelling voor artificial intelligence (A.I.) – ook bij voorspellen van onderhoud. Het bedrijf claimt dat onder meer Croonwolter & Dros, Dura Vermeer en Unica tot zijn klanten behoort. Wat hij voor hen precies uitrekent wil hij niet kwijt, maar NeurOp heeft bij Heembouw A.I.-techniek succesvol toegepast in de acquisitie, vertelt hij. Op basis van een bulk aan gegevens werd een algoritme ontwikkeld dat kon uitvogelen welke potentiële klanten binnen twee jaar zouden gaan verhuizen. “Het model wist het soms voordat een klant zelf zover was”, zegt Meeusen.

SLAGINGSKANS
Je hebt er veel gegevens voor nodig, en niet alleen informatie die erg voor de hand ligt. “Juist niet, want dan heb je geen A.I. nodig. Het zijn vaak juist zaken die een hele lichte correlatie hebben die een model sterk maken. Van sommige dingen snappen we in ons hoofd dat ze iets te maken hebben met de slagingskans, maar we kunnen er als mens niks zinnigs van maken. Een computer kan dat wel.”

Betekent dit dat een bouwbedrijf simpel een programma op maat krijgt waar het gegevens kan invullen om de slagingskans te berekenen? Nee, een intelligent model bouwen en het op de juiste wijze van aanbieden, voorbewerken en analyseren van data vergt hulp van experts. Hetzelfde geldt voor het deskundig gebruik van het algoritme. Het is daarom niet goedkoop: 1500 euro per maand, naast de aanvangsinvestering, vertelt Meeusen. “Maar het levert een veelvoud daarvan op.”

KANSARM OF KANSRIJK
Controleren of een A.I.-model werkt, kan ook: je moet gewoon een deel van de inschrijvingen uit het verleden er niet in verwerken. Het model kan vervolgens de uitkomst daarvan voorspellen. Het kan ook inzicht geven in het (extra) belang van sommige invoervelden. Wanneer het model werkt, zijn aanbestedingen indeelbaar in ‘kansarm’, ‘kansgemiddeld’ en ‘kansrijk’. “Handig toch als je weet dat je 80 procent kans hebt? Je brengt focus aan op succes in plaats van een kansloze missie aan te gaan.”

Het algoritme beoordeelt nieuwe aanbestedingen altijd op basis van resultaten uit het verleden. Leidt dat niet automatisch tot conservatief inschrijven en mislopen van innovatieve klussen, waar een bouwbedrijf misschien veel van kan opsteken? “Hoeft niet”, zegt Meeusen. “Alleen als blijkt dat je op dergelijke projecten altijd verliest.” A.I. is bovendien slechts een hulpmiddel, onderstreept hij. Je hoeft het niet te gebruiken. “Sterker nog: als je zeker bent van je zaak, adviseren wij om niet eens naar de score van het model te kijken.”

Bron: www.cobouw.nl

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld