HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Schiphol gaat uitbreiden met nieuwe terminal: Terminal Zuid
NIEUWS
05 september 2022 / 4

Schiphol gaat uitbreiden met nieuwe terminal: Terminal Zuid

Schiphol bereidt de aanbesteding voor van een nieuwe terminal die de capaciteit uitbreidt.

Schiphol is bezig met de voorbereidingen voor de aanbestedingen van een nieuwe terminal die de capaciteit van de luchthaven enorm verhoogt. Uit de informatie die Schiphol op het aanbestedingsplatform Tenderned heeft gepubliceerd blijkt dat de nieuwe terminal, Terminal Zuid, meer dan €1 miljard gaan kosten. In 2032 moet de bouw gereed zijn. 'Eind 2021 is door Schiphol Nederland B.V. besloten de nieuwe terminal alsnog te laten bouwen onder de naam “Terminal Zuid”', meldt de luchthaven zelf op het aanbestedingsplatform.

In het oorspronkelijke ontwerp van KAAN Architecten is de nieuwe vertrek- en aankomsthal te zien. De oorspronkelijke plannen bieden ruimte aan 14 miljoen passagiers per jaar. Terminal Zuid is nodig om meer ruimte te creëren tussen alle passagiersstromen, de capaciteitsproblemen op te lossen en om op andere plekken te kunnen renoveren. Op Tendernet geeft de luchthaven uitgebreide informatie over de opzet van de nieuwe terminal.

Omstreden uitbreiding

De plannen staan op gespannen voet met het kabinetsstandpunt van eind juni. Minister van Infrastructuur Mark Harbers kondigde toen aan dat het aantal starts en landingen vanaf volgend jaar november naar beneden moeten van 500.000 naar 440.000 per jaar. Veel boeren voelen zich ongelijk behandeld. Zij vinden dat ze opdraaien voor de reductie van stikstof in de natuur, terwijl andere grote uitstoters nog geen aanpassing hoeven te doen.

De afgelopen maanden kwam Schiphol meermaals negatief in het nieuws vanwege gemiste vluchten, lange wachtrijen, volle vertrekhallen en problemen bij de bagage. Deze problemen ontstonden grotendeels door een gebrek aan personeel. Je leest er meer over in het interview met Gerard Geurtjens, projectdirecteur bij Schiphol Group, in het Velox Magazine. Uitstel nieuwe plannen

Terminal Zuid had er eigenlijk al in 2023 moeten staan maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. De terminal speelde destijds in op de groeiscenario’s voor Schiphol tot 600.000 vluchten en 80 miljoen passagiers. De aanbesteding van de bouw werd op de valreep opgeschort vanwege de pandemie en de vele vliegbeperkingen.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
MBaga Zonneveld Consultant Business Development Installatietechniek
MBaga Zonneveld