HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid
NIEUWS
25 augustus 2022 / 4

Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid

In evenwicht
Binnen project Weespersluis realiseert Adriaan van Erk Bouw circa 1.600 woningen. In het project is het tempo flink opgevoerd in ontwikkeling en realisatie, om te voldoen aan de vraag uit de markt alsook aan de roep om de bouw in ons land in zijn algemeen te versnellen. Hierbij is ontwikkelen voor elke doelgroep breed ingezet. 80-90 procent van de woningen in project Weespersluis is aangekocht door inwoners uit de regio Amsterdam, die op zoek waren naar een gezinswoning. De starterswoningen, appartementen en kamers die zij achterlieten, kwamen zo vrij voor een nieuwe generatie starters en studenten en brengen een mooie doorstroming op gang. Waar in beginsel veel luxe woningen werden ontwikkeld in Weespersluis, is er inmiddels meer variatie. Zo zijn er ook appartementencomplexen met starterswoningen gerealiseerd. Komend jaar start de bouw van twee gebouwen met daarin appartementen boven een winkelcentrum, waardoor de verhouding doorstromers en starters ook in deze wijk in evenwicht komt.

Kwaliteitsstempel
De Adriaan van Erk Groep voegt al meer dan een halve eeuw en op geheel eigen wijze waarde toe aan gebiedsverwerving, ontwikkeling en bouw. Naast Adriaan van Erk Ontwikkeling, Adriaan van Erk Timmerfabriek en Adriaan van Erk Materieeldienst bestaat de groep uit drie bouwbedrijven, te weten Adriaan van Erk Bouw, Rehorst Bouw en Slavenburg Bouw, elk met hun eigen specialismen. Als Hoofd Productie is Pascal Remmerswaal verantwoordelijk voor alle projecten van deze bouwbedrijven; van werkvoorbereiding tot en met realisatie en nazorg. “Wij hebben altijd gebouwd binnen de Randstad”, benadrukt hij. “Weespersluis ligt op het randje van dit gebied en als we dit project zoals gebruikelijk zouden aanvliegen, dan zou ons personeel onevenredig veel woon-werkkilometers en reisuren moeten maken. Dit is niet alleen onverantwoord vanuit Arbo en Milieu maar ook niet nodig. Rondom ons hoofdkantoor in Bergambacht hebben we ruim voldoende opdrachten lopen. Daarom hebben we vanuit een andere optiek naar de personeelsbezetting in Weesp gekeken. Alle staffuncties, leidinggevende functies en ondersteunende functies worden in beginsel zoveel mogelijk ingevuld met eigen personeel. Daarom zijn we dit project gestart met eigen mensen, zodat we duidelijk onze kwaliteitsstempel op het project konden drukken. Vervolgens hebben we aanvulling gevonden in de flexibele schil in de regio Weesp, die we hebben ingewerkt op de projectlocatie en hebben meegenomen in onze unieke identiteit.” Voor uitvoerende werkzaamheden zoals het metselwerk, timmerwerk, schilderwerk en de installatiewerkzaamheden werkt Adriaan van Erk Bouw zoals gebruikelijk samen met een vaste kern van onderaannemers, leveranciers en jaarcontractpartijen, waarmee zij een jarenlange vertrouwensrelatie heeft. “Van origine zijn wij een familiebedrijf. We hechten aan vaste relaties, duidelijke afspraken en een goede onderlinge samenwerking. Dit geldt ook als het om personeelswerving gaat.”

Personeelsplanningen; van grof naar fijn
In deze tijd is het lastig om voldoende goed personeel te vinden, aldus Remmerswaal. “Daarom hebben we onze strategie op dit gebied wat aangepast. We hebben gekeken naar hoe we onszelf beter kunnen profileren, bijvoorbeeld middels een nieuwe website en uitingen op projecten. Hierdoor blijven we nu minder onder de radar. Ook hebben we onze samenwerking met de hogescholen geïntensiveerd én werken we samen met een vaste kern van professionele personeels- en projectbureaus, zoals Velox. Achter de schermen werken we met strategische overall planningen, waarop projecten én personeelsbehoeften een aantal jaren vooruit inzichtelijk worden gemaakt. Om het overzicht te behouden, gebruiken we voor onze werkplanningen een uitsnede hiervan, waarbij twee jaar vooruit wordt gekeken. Deze planning wordt intensief bewaakt. De grote lijnen worden bovendien een jaar vooraf gedeeld met onze wervingspartners, waarbij een half jaar vooruit de definitieve planning wordt gecommuniceerd. Zo proberen we van grof naar fijn te werken.” Hoe lang het duurt om personeelsbehoeften in te vullen, is volgens Remmerswaal sterk afhankelijk van de functies. “Met name uitvoerders geven vaak pas relatief kort voor het aflopen van hun contract aan dat zij weer beschikbaar komen voor de markt.” Juist in dat geval zijn korte lijnen en initiatieven zoals de Velox Professionaliteitskalender essentieel. Deze kalender geeft inzicht in alle professionals die binnen nu en 6 maanden beschikbaar komen, waarbij gefilterd kan worden op o.a. regio, vakgebied, functieniveau en meer.

De beste vakmensen op iedere plek
In plaats van grote aantallen profielen die ‘over de schutting worden gegooid’, hecht Adriaan van Erk Bouw waarde aan de ‘beste vakmensen’ en ‘perfect matches’. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben we onze vaste strategische partners op kantoor uitgenodigd voor een uitgebreide complete kennismaking. Ook houden we regelmatige evaluaties, zodat onze partners kennis hebben van ons bedrijf, onze visie, de manier waarop we werken én wat wij belangrijk vinden. Kennismakingsgesprekken worden zoveel mogelijk op de projectlocaties gevoerd, zodat we snel kunnen schakelen. Ook in project Weespersluis zijn we op deze manier te werk gegaan. Op dit project werken op dit moment twee Velox-uitvoerders, tot volle tevredenheid van alle betrokken partijen. Daarnaast werkt op ons kantoor één Velox-collega, die medeverantwoordelijk is voor de werkvoorbereiding.”

“In het verleden hebben we – met de overname van Slavenburg Bouw – ook gewerkt met complete externe projectteams. Hierbij misten we echter de affiniteit met ons familiebedrijf, onze cultuur en onze (kwaliteits)standaarden”, aldus Remmerswaal. “Daarom hebben we gekozen voor een aangepast beleid, waarbij in elk bouwteam – op basis van gelijkwaardigheid – ook eigen personeel aanwezig is. Hierdoor wordt ons gedachtengoed zo goed en breed mogelijk uitgedragen en worden onze projecten ook echte visitekaartjes. Zowel voor ons bedrijf als voor onze mensen.”

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld