NIEUWS
13 mei 2019

Revolutionaire woonwijk Schoonschip na een zaterdag varen bijna compleet

De ambitieuze duurzame woonwijk Schoonschip in Amsterdam Noord krijgt steeds verder vorm. Zaterdag verscheept bouwer Dutch Lotus dertien bijna zelfvoorzienende arken naar hun bestemming.

De woonarken zijn gebouwd op een werf in Zaandam en worden elk met één sleep- en één duwboot overgevaren. Om de woonarken op hun plek te krijgen, moet tijdelijk de Ridderspoorbrug worden uitgetild. Aan weerszijden is volgens Bart van Selm van Dutch Lotus soms nauwelijks een meter vrijboord. Dakoverstekken, uitstekende balkons en loopbruggen maken de passage tot een precaire operatie.

Met een 800 tons bok optillen

Maar bijzonderder was volgens de aannemer misschien wel de operatie waarbij een week geleden de arken te water werden gelaten. Dutch Lotus bouwde ze namelijk niet in een droogdok, maar op een kade in Zaandam. Toen ze nagenoeg klaar waren, zijn ze met een kraan in het water getild. Aanvankelijk was de bedoeling om de achterste rij woonarken eerst een stuk richting de kade te rijden, maar Hebo kwam uiteindelijk met een 800 tons drijvende bok aanzetten. Die kon nog net manoeuvreren in de haven en kon zelfs de arken ver van de kade optillen en in één beweging in het water leggen. Dat leverde spectaculaire beelden op.

Door de keuze om de arken op de kade te realiseren op tijdelijke werkvloeren, werd het bouwproces meer een regulier bouw-  dan een scheepsbouwproces. Bovendien was Dutch Lotus daardoor niet beperkt tot de afmetingen van een droogdok. Van Selm ging in zee met Middendorp, dat gespecialiseerd is in hoogwaardige bouw voor particuliere opdrachtgevers. “Ze schrikken daardoor niet van wijzigingen op een laat moment in het bouwproces die onvermijdelijk zijn bij het werken met particuliere opdrachtgevers. Middendorp doet bovendien veel in houtskeletbouw, wat de geëigende techniek is voor lichte drijvende constructies.”

Twee-onder-één-kap woonboot

De woningen voor Schoonschip in Amsterdam Buiksloterham zijn uitgerust met veel installaties zodat ze zichzelf nagenoeg van energie kunnen voorzien. De initiatiefnemers claimen de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa te realiseren. Elke woning krijgt ook een thuisbatterij en met het geavanceerde smart-grid systeem zullen de huishoudens eerst onderling stroom verhandelen voordat ze terugleveren aan het net. De dertien arken die Dutch Lotus bouwde zijn allemaal uniek en herbergen in totaal 23 woningen. Niet alleen zijn een paar arken uitgevoerd als twee-onder-één-kap woning; één exemplaar biedt zelfs onderdak aan drie woningen.

Bron: Cobouw.nl

NIEUW: HET VELOX MAGAZINE!

Lees meer ontwikkelingen in ons gloednieuwe magazine!

Vergaar nieuwe inzichten en lees ervaringen van bouwkundig Werkvoorbereiders, een Uitvoerder W en een Projectleider infra. Leer (het team van) Velox beter kennen. En kom meer te weten over toonaangevende, Nederlandse projecten!


Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld