NIEUWS
07 september 2021

Renovatieproject op stapel? Verplicht verduurzamen!

Gisteren werd bekend dat Minister Ollongren de verplichte woningverduurzaming bij verbouwing tegen de wil van de Tweede Kamer toch doorzet. Dat was te verwachten. Maar wat betekent deze regeling voor de Nederlandse bouw- en installatiesector? Trend watcher Marjet Rutten zocht het uit.

Renewable Energy Directive II

Waar gaat het eigenlijk om? Het betreft hier de doorvoering van de aangepaste Europese richtlijn voor hernieuwbare energie (Renewable Energy Directive II, of kortweg REDII). De REDII bevat de verplichting om een hoeveelheid hernieuwbare energie niet alleen voor te schrijven bij nieuwbouw, maar ook bij ingrijpende renovaties. Voor nieuwbouw is deze verplichting in januari 2021 reeds geïmplementeerd.


Hoe pakt deze wet in de praktijk uit?

De impact van deze nieuwe wet is redelijk beperkt. Vooral de omvang. Dat heeft te maken met de vele eisen (en uitzonderingen) wanneer de wet moet worden toegepast. Het gaat erom dat je maatregelen moet nemen bij een ‘grote renovatie’ bij woningbouw en utiliteitsbouw. Wanneer spreken we over groot? In Nederland is gekozen voor de definitie van ‘grote renovatie’ wanneer een kwart van het oppervlakte van de gebouwschil wordt aangepast. Die gebouwschil moet ook kaal komen te liggen. Dat is nogal wat en gebeurt niet zo vaak. Na-isolatie van een spouwmuur of isolatie aan de binnenzijde van de gevel of onder de dakpannen valt er bijvoorbeeld niet onder.

Bovendien geldt de wet ook alleen wanneer er bij de ingrijpende renovatie een technisch bouwsysteem voor ruimteverwarming of ruimtekoeling wordt geplaatst, gedeeltelijk wordt vernieuwd, veranderd of vergroot. En dan zijn er nog allerlei soorten uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer er een warmtenet gepland is. Of wanneer het gaat om een monument. Meer informatie over wanneer de wet geldt vind je hier.

De inschatting is dat het al met al gaat om 50 tot 250 gebouwen per jaar voor alle gebouwtypen, waaronder woningen.

Wat voor maatregelen?

Ga je zo’n ingrijpende verbouwing doen, dan dien je maatregelen te nemen op het gebied van hernieuwbare energie opwek. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler. De orde van grote ligt in de praktijk voor een tussenwoningen (110 m2) wanneer je kiest voor zonnepalen op 7 pv-panelen. Voor een vrijstaande woning (182 m2) zouden dat 11 pv-panelen zijn en een middelgroot kantoorpand met een gebruiksoppervlak van 2.700 m2 zou aan de eisen voldoen met 72 pv-panelen. Andere duurzame technieken, zoals een hybride warmtepomp, kunnen ook voldoende zijn, als dat blijkt uit een analyse met de rekenmethode NTA8800.

Gaan we daardoor duurzamer verbouwen?

We hebben geconstateerd dat het om betrekkelijk weinig gebouwen gaat. Maar worden de renovaties die er zijn dan ook echt duurzamer? Hoeveel mensen moeten hun plannen wijzigen door deze wet? Als je een renovatie van die omvang doet aan je gebouwschil en de installaties ook aanpakt, is immers de kans dan niet groot dat je al hebt gekozen voor een vorm van hernieuwbare energie opwek?

Cijfers daarover zijn niet bekend, maar je mag gevoeglijk aannemen dat een aanzienlijk deel van deze verbouwingen ook zonder de wet al maatregelen hadden getroffen.

Al met al blijft er een handje vol over, dat wellicht extra maatregelen dient te nemen. Niet alleen staan we voor een grote uitdaging om zo snel mogelijk met elkaar zoveel mogelijk CO2 te besparen, het is enigszins logisch dat als je zo’n grote verbouwing doet, je zelf ook je gebouw futureproof wilt hebben.

Jagen we die mensen dan niet onnodig op kosten? Waarschijnlijk valt dat wel mee. Vaak is het duurder om later weer aanpassingen te doen. Bovendien blijkt uit onderzoek van DWA in opdracht van de NVDE dat het nu al financieel in veel gevallen uitkomt en eventuele meerkosten binnen de levensduur worden terugverdiend.

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld