NIEUWS
29 september 2020

Plan nodig ter voorkoming banenverlies in bouwsector

FNV Bouw en Wonen vreest voor een fors banenverlies als er geen allesomvattend plan komt voor een toekomstbestendige bouwsector. Dat zegt sectorhoofd Janna Mud van de bouwbond in reactie op de gepresenteerde Miljoenennota.

Volgens Mud klinkt het prachtige dat er honderden miljoenen naar de bouw gaan om daarmee de productie van woningen als ook grote infraprojecten aan te jagen. Maar zij mist de regie wat er met het geld precies wordt gedaan. En hoe het aantal bouwbanen op peil blijft dan wel wordt verhoogd.

Mud: “Voor de coronacrisis was het personeel al niet aan te slepen. Dus hoe gaan we dit dan doen? Cijfers zijn geduldig, zeker op papier, je kan er alleen geen woning mee bouwen. Hoe houden we de mensen binnenboord en hoe nemen we die mee naar een bouwsector 3.0?”

Omzetverlies

Komend jaar wordt voor de bouw rekening gehouden met een omzetverlies van 10 miljard. “Zo verliezen we 40.000 banen. Het is tijd voor een masterplan voor de bouwsector”, vindt Mud. “We moeten met andere sectoren samenwerken, zodat we elkaar helpen bij de oplossingen. Zo behouden we maatschappij-breed werkgelegenheid en wordt de bouwsector toekomstbestendig.”

Volgens de vakbond zou het klimaatvraagstuk wel eens de oplossing kunnen zijn voor veel vraagstukken “waarmee we nu worstelen”. Maar ook daar voor is wel regie nodig, benadrukt het sectorhoofd van FNV Bouw en Wonen.

Schaalgrootte

“Er zijn heel wat initiatieven om nieuw- en bestaande bouw energieneutraal te maken. ‘Maar die zijn ook versnipperd. Om te innoveren en echt door te kunnen pakken, hebben we schaalgrootte nodig. Zo kunnen we duurzame oplossingen bedenken, toetsen en vervolgens ook op grote schaal toepassen. We moeten echt met elkaar samenwerken en bijvoorbeeld een consortium oprichten dat zich hiermee bezighoudt waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn.”

Weten hoe Velox mensen 'binnenboord' houdt in tijden van corona? Lees hier het interview met de directeur van Velox, Kisito Zonneveld


Bron:
Zwaga, J. (2020, 17 september). Bouwbond pleit voor masterplan om banenverlies te voorkomen. Geraadpleegd van Cobouw.nl

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld