HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Personeelstekort in de bouw steeds groter op de agenda. Oplossingen worden geboden
NIEUWS
24 februari 2021

Personeelstekort in de bouw steeds groter op de agenda. Oplossingen worden geboden

#personeelstekort

Werkgevers en bonden trekken tien miljoen uit voor meer vakkrachten in de bouw. Ondanks voorspellingen over het verdwijnen van tienduizenden banen trekken ze tien miljoen euro uit om onder andere nieuw personeel te werven.

In 2020 kelderde het aantal vacatures in de bouw razendsnel als gevolg van de coronacrisis. Dat bleek toen uit de vacature-indicator van het CBS. Het aantal openstaande bouwvacatures is al sinds begin 2019 aan het dalen. Eind 2019 waren er 16.800 vacatures, begin van 2019 waren dat er 2.300 meer.

Investeren in jongeren zodat ze de bouw in gaan

De komende twee jaar wordt het geld gebruikt om jongeren en zij-instromers aan te trekken, en om de kennis van vakkrachten op peil te houden. Ook gaat het geld naar vakonderwijs op maat en meer vakkennis over duurzaamheid, en een speciaal vaardighedenpaspoort voor vakkrachten waarin hun diploma’s en certificaten staan.

De miljoenen komen uit de opleidings- en ontwikkelfondsen, waaraan werkgevers vanuit de cao verplicht zijn bij te dragen. Het investeringspakket wordt vanmiddag aangeboden aan de Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer.

Vraag naar vakkrachten blijft groot

Volgens programmamanager Onderwijs van Bouwend Nederland zal ondanks de coronacrisis de vraag naar vakkrachten op middellange termijn groot blijven. “De vorige crisis heeft ons geleerd dat we moeten blijven investeren in vakmensen.”

Op basis van de enorme opgave op het gebied van woningbouw, energietransitie en mobiliteit wordt er vanuit gegaan dat we over een paar jaar enorm veel mensen nodig hebben. Dan is het belangrijk juist nu te investeren in mensen. Dat heet anticyclisch opleiden. Als je mensen nu naar school stuurt, zijn ze over een paar jaar klaar om te werken in de sector.

Nieuwe mensen aantrekken en bestaande bouwers helpen ontwikkelen

De actiepunten van het programma om vakmensen aan te trekken zijn als volgt:

  • Aantrekken van nieuwe mensen (jongeren en zijinstromers). Dit wordt onder andere gedaan door de Bouwend Nederland-campagne ‘Je gaat het maken’ samen met de vakbonden voort te zetten.
  • Blijven leren en ontwikkelen van vakkrachten in de sector. Naast het belang van het aantrekken van nieuwe mensen, wordt er ook geïnvesteerd in het behoud van mensen in de sector en hun ontwikkeling.
  • Beter inzicht in vaardigheden en competenties van medewerkers met het Skillpaspoort. Dit paspoort, waar al een prototype voor is ontwikkeld, laat zien waarin werknemers zich ontwikkelen gedurende hun loopbaan. Het geeft inzicht in vaardigheden en competenties. Dit is een manier om mensen sneller te laten in- of doorstromen in de sector.
  • Vakonderwijs op maat (flexibel en modulair). Werkgevers en vakbonden willen digitale scholingsmodules introduceren, zodat het gemakkelijk is om je bij te scholen of om te scholen als nieuwkomer.
  • Meer vakkennis over duurzaamheid. Voor de energietransitie is ander soort vakkennis nodig, ook daar wordt volop op ingezet.

En daarnaast is het van groot belang dat professionals die reeds in de sector werken hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen. En daar kunnen velen goed hulp bij gebruiken. Daarom staat dat, het aanbieden van cursussen en trainingen aan professionals, hoog in ons vaandel.

Benieuwd wat Velox voor jou kan betekenen op dit gebied? Neem contact met ons op.


Bron: De Leeuw, M. (17 november 2020). Werkgevers en bonden trekken tien miljoen uit voor meer vakkrachten in de bouw. Geraadpleegd van Cobouw

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld