NIEUWS
08 juli 2019

‘Onorthodoxe’ noodroute aardbevingsschade: Eerste 800 Groningers kiezen voor geld en eigen aannemer

De nieuwe snelle “onorthodoxe” route van de stuwmeerregeling is een oplossing voor meer dan tweederde van aardbevingsschades. In principe kunnen meer dan 15.000 huishoudens in de Groningse regio zelf op zoek naar een klusser of aannemer. Meteen hebben al ruim 800 huishoudens zich gemeld voor de regeling. Het gaat om 851 huishoudens en bedrijven, meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen drie dagen nadat de stuwmeer regeling van kracht is geworden. Het is de eerste groep die voor de vergoeding kiest. In totaal komen ruim 16.000 adressen in aanmerking voor de noodroute. Als de regeling een succes wordt, komt er in een klap een bulk werk ter waarde van 100 miljoen euro op de markt. Het idee is het stuwmeer voor het grootste deel weg te werken. Ruim 10.000 adressen met kleine schades komen in aanmerking voor de eenmalige uitkering van 5000 euro en nog eens 5000 adressen komen in aanmerking voor een vergoeding van tot 11.000 euro.

Kiezen tot 1 januari

De meeste gedupeerden komen uit de provincie Groningen, maar ook mensen uit het uiterste noorden van Drenthe, het noordoosten van Friesland en Schiermonnikoog zouden een vergoeding kunnen krijgen. Mensen hebben tot 1 januari de tijd te kiezen. Inmiddels hebben volgens de commissie 46 huishoudens en bedrijven ervoor gekozen in de lopende procedure te blijven, omdat ze denken dan een hogere schadevergoeding te krijgen.

Wegwerken van stuwmeer

Groningers mogen zelf een aannemer zoeken kondigde minister Wiebes onlangs al aan, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een pool van geselecteerde aannemers door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade. Nog geen zes weken na de aardbeving in Westerwijtwerd is de nieuwe stuwmeerregeling woensdag 3 juli van kracht geworden. Het is de bedoeling daarmee het stuwmeer van schademeldingen in een klap weg te werken. Daarbij is gekozen voor een snelheid. Lang wachten is onrechtvaardig, stelt de commissie. Dat daarmee het risico stijgt op woekerprijzen en cowboys neemt de commissie op de koop toe.

Stuwmeer moet slinken

“We gaan uit van vertrouwen en tegelijk zijn we niet naïef. Dat risico is er. Maar dat hoort bij een onorthodoxe noodmaatregel als deze. Het idee is grote groep mensen snel te helpen en vertrouwen op bonafide aannemers die daar een rol in pakken. Dan hebben we te accepteren dat daar misschien een enkeling misbruikt van maakt”, licht Jan Kees de Pagter van de commissie toe in een interview met Cobouw. De regeling is dichtgetimmerd voor gelukzoekers die denken even snel 5000 euro op te strijken. Er moet voor 13 juni dit jaar een melding zijn gedaan bij het schadeloket. De commissie hoopt eind dit jaar nog maximaal 4000 schadegevallen in portefeuille over te houden. Bron: Cobouw.nl

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld